Průvodkyně minimalismem: Někdy nezbývá než hodit do popelnice i zachovalou věc

Darovat, prodat nebo vyměnit. To můžete udělat s předměty v dobrém stavu, které už nepotřebujete. Podle Marcely Janské jsou ale situace, kdy byste i takové věci měli vyhodit do popelnice.

Odhodlat se k vyhození ještě použitelné věci není snadné. Možná k ní máte citový vztah, nechcete plýtvat apod. Pokud ale z nějakého důvodu nemůžete poslat ji dál k dalšímu využití, měli byste se smířit s tím, že skončí v popelnici. „Pokud to opravdu nejde jinak a věnovali jsme tomu už dost energie, je i popelnice dobrým řešením. Rozhodně lepším, než neudělat nic a mít z domova skladiště. Stejně se to jednou tím odpadem, bohužel, stane,“ říká průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská. Ve kterých situacích byste se neměli rozpakovat proměnit nepotřebné věci rovnou v odpad?

Strupovitost je jednou z nejzávažnějších chorob jabloní. Postihuje nejen oslabené, ale i zdravé stromy. Houba způsobující strupovitost přezimuje na spadaném listí, proto je důležitou součástí prevence napadené listí na podzim odstranit. Přesto ani pak nemáte jistotu, že se choroba na vašich stromech znovu neobjeví, spóry houby se šíří vzduchem desítky i stovky metrů. Jak se strupovitost projevuje a co proti ní můžete podniknout? O tom hovoří Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Pěstujete léčivku aloisii trojlistou a ještě vám letos neobrazila? Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová doporučuje vyčkat, aloisie si někdy dává načas. „Kolikrát jsem si říkala, že mi už asi holka odešla, ale koncem dubna začala obrážet. Je to nezmar, málokomu se povede ji udolat,“ usmívá se bylinkářka. Chutnat vám bude čaj i limonáda z této bylinky. Jaké má účinky a jak se o aloisii trojlistou starat?

Zdravější a z jistého úhlu pohledu i pestřejší byla kuchyně našich předků. V dnešní době už jen málokdo zpracovává třeba stonky a žebra listů některých planých rostlin jako surovinu do jídla. Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin, si ovšem ve znovuobjevování starých receptů libuje. V těchto dnech můžete svou kuchyni obohatit právě mladými stonky a žebry listů. Uhodnete, na které rostliny zaměřit pozornost?

O zahradě 2023

Zveme např. na festival O zahradě 22. a 23. 4. v Plzni, na setkání s krušnohorskou bylinkářkou Kateřinou Bílkovou 27. 4. v Ostrově, na zahrádkářskou výstavu Jaro na zahradě 29. a 30. 4. ve Staňkově a na výstavu Jaro v alpinu od 4. do 12. 5. v Plzni.

Ve snaze šetřit naši planetu a uživit rozrůstající se lidstvo vědci hledají cesty, jak rozšířit nabídku stávajících potravin. Jednou z možností je pěstování vytipovaných druhů hub ve velkém, nad čímž srdce houbaře plesá víc, než nad potravinami s přídavky hmyzu nebo nad umělým masem. Mezi houby, které přicházejí v úvahu, patří ryzec indigový. Čím se tato houba vyznačuje? Mohl by jako pěstírna hub sloužit les? Podrobnosti zná Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Jedním ze škůdců, kteří na jaře napadají ovocné stromy, jsou pilatky. Samičky kladou vajíčka do květů a výsledkem je červivost a také předčasný opad plodů. Jak proti pilatkám zasáhnout? Na posluchačský dotaz odpovídá zahrádkářský instruktor Josef Vačkář.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio