První dva startovací byty pro klienty dětského domova postavili v Nepomuku

2. květen 2022 16:10, aktualizováno

Klienti Dětského domova v Nepomuku na jižním Plzeňsku si můžou vyzkoušet, jaké to je, být dospělým. Všechny běžné starosti musí řešit v takzvaném startovacím bytu.

Opustit relativní bezpečí dětského domova a vrhnout se do světa dospělých může být pro některé dospívající velice složité. V Nepomuku na jižním Plzeňsku proto vybudovali jeden startovací byt a za chvilku dokončí i druhý. Tak si klienti domova vyzkouší reálný život nanečisto. Jako první si život ve vlastním vyzkoušela Kristýna. „Mám tady všechno, co potřebuju, teď už i wifi připojení,“ popsala.

„Je to projekt, kdy v hodně zkráceném módu chceme dospívající připravit na to, že už se o sebe budou muset postarat sami. Protože Kristýnka je už dospělá a za chvilku bude končit školu, tak už u nás nebude moci být,“ vysvětlil šéf dětského domova v Nepomuku Roman Suda. „Před tím byla zvyklá na to, že jí se vším pomáhaly tety, teď si bude muset nakoupit, uvařit, vyprat prádlo i uklidit sama,“ dodala vychovatelka Lenka Sinkulová.

Organizace Dejme dětem šanci pomáhá se startem do života

S náklady na oba startovací byty, které oba dohromady přišly na 1 milion kurun, pomohl dětskému domovu Plzeňský kraj. Startovací byty nabízí také pražská organizace Dejme dětem šanci a právě ta uzavřela s dětským domovem v Nepomuku dohodu o spolupráci. Díky ní mohou děti dosáhnout na startovací balíčky. „Je tam vybavení domácnosti, lůžkoviny, nádobí, vysavač, žehlička a podobně,“ řekla zakladatelka a ředitelka organizace Michaela Chovancová. „Máme také program, kdy lidé spoří dětem z dětských domovů na dobu po opuštění domova, pomohou jim tak s uhrazením kauce nebo prvních nájmů,“ uvedla ředitelka organizace, která spolupracuje s 46 dětskými domovy z celé republiky.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio