Radní v Nepomuku chtějí dotací motivovat majitele historicky cenných domů k opravám

22. březen 2015

Historické centrum v Nepomuku možná změní svoji tvář. Alespoň tamní radní by si to přáli. Majitelům, kteří se rozhodnou opravovat historicky cenné objekty, nabízí město až 100 tisíc korun. O nový dotační program ale zatím nikdo nestojí.

Při pohledu na centrum v Nepomuku si lidé povzdechnou například i nad rozbitou dlažbou na náměstí Augustina Němejce. Jenže nový dotační program míří na soukromé majitele objektů, uvedl místostarosta Pavel Kroupa ze Strany Zelených.

„Myslíme si, že je lepší použít metodu cukru než metodu biče a řekli jsme si, že bychom mohli majitelům vyjít vstříc a nabídnout jim, že pokud budou přistupovat k opravám domů v historickém centru s citem a rozmyslem a nechají si poradit od našich památkářů, na opravy jim přispějeme."

Pavel Kroupa stál u zrodu nového dotačního programu. Podle něj je soukromých objektů, které potřebují opravit hned několik. Další objekty byly naopak podle něj opraveny poměrně necitlivě. Dotační program ale připouští i to, že majitel může získat peníze právě na dodatečnou opravu takového zásahu, pokud vše doloží např. historickými fotografiemi.

Radnice chystá informační seminář

O nový dotační projekt města spuštěný na začátku března je zatím nulový zájem. Pavel Kroupa věří, že se situace změní, třeba i díky plánovanému semináři, který se má uskutečnit 8. dubna na radnici. Uchazeči se dozví, na co přesně je dotační program určený, čemu se naopak při opravách vyhnout, jak vyplnit žádost apod.

Zájemci o dotaci na opravu historicky cenných objektů v centru města mají ještě čas, uzávěrka žádostí vyprší na konci dubna.

„Do 30. června by mělo být jasné, které žádosti uspěly, do té doby rozhodne komise památkové péče a zastupitelstvo. Do konce října by měly být ukončeny práce podpořené z dotace a mělo by být podané vyúčtování," upřesňuje nepomucký místostarosta Pavel Kroupa.

autor: jnm
Spustit audio