Řeka si zaslouží úctu

27. květen 2010
Publicistika

Důležitou vodní spojnicí, která prochází celým Karlovarským krajem, je řeka Ohře. Slouží nejen jako zdroj průmyslové vody pro firmy ležící pro Krušnámi horami. Je rovněž vyhledávaným tokem pro vodáckou rekreaci. A právě s ohledem na vyznavače tohoto sportu se připravuje několik změn k lepšímu, kterých si všímá Lubomír Stejskal.

Hovoří-li vodáci o řece Ohři, těžko se mohou vyhnout zmínce o zrádném jezu v karlovarské čtvrti Tuhnice. Kdo porušil pravidlo nesjíždět, ale přenášet, rozumí se vodácké plavidlo, riskoval při vyšších stavech vody víc než je zdrávo. Důkazem budiž varování, že právě tady zaplatily za neopatrnost vlastním životem na dvě desítky vyznavačů tohoto jinak romantického sportu. Stav tuhnického jezu je patrně nejpalčivějším vodáckým problémem na Ohři, který se ale minulý měsíc začal řešit.

Rekonstrukce jezu je součástí česko-německého projektu tématicky zaměřeného na ekologickou turistiku podél řeky s pramenem a částí toku v Bavorsku. Na nedávném pracovním jednání o projektu informovali odborníci z podniku Povodí Ohře zástupce kraje, obcí ležících na obou březích toku a sdružení Vodácká Ohře. Zatímco u sousedů preferují rekreační využití okolí řeky, u nás bude upřednostněno bezpečné a ekologické provozování vodácké turistiky. Kromě zmíněného jezu jde například o tak zdánlivě banální věc, jako je možnost zbavit se nepotřebného odpadu. Myšleno jinak, než že se pustí po vodě nebo odhodí na břehu. Na domluvených místech budou umístěny nádoby na sběr odpadu, jejichž instalaci a odvoz zajistí obce. Dodejme, že s vodáckými odpadky se to má stejně jako s nedisciplinovaností některých z těch, kdo je vyprodukují. Nikoli náhodou se proto na internetových stránkách Pádlo.cz objevil apel: aby všichni, kdo budou letos Ohři sjíždět, důsledně respektovali označení výstupu a místo k přenášení u tuhnického jezu, který bude po opravě bezpečný až od příštího roku. Kdo neuposlechne, zkomplikuje život nejen sám sobě. Stejně tak je to i s nádobami na odpad podél břehů. Nebudou-li důsledně využívány všemi vodáky, snažení v jejich prospěch se více či méně mine účinkem.

Vodáci - ilustrační foto

Koneckonců věc má i svoji společenskou stránku. Hejtmanství se nechalo inspirovat aktivisty v Kynšperku a chce v krajském měřítku navázat na jejich tradicí Dnů Ohře. V této souvislosti se nabízejí slova organizátora kynšperských slavností Miroslava Volfa, který pro krajanskou televizi ve Spojených státech před časem uvedl: „Řeka si zaslouží úctu.“ Dodejme: neokázalou úctu, která se projeví třeba tím, že budeme pečovat o kultivaci prostředí, v němž protéká. Což je jistě úkol nejen pro vyznavače vodáckého sportu.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio