Rekonstrukce historického kamenného mostu v Rabštejně nad Střelou se po čtyřech letech blíží k závěru

25. červen 2020 09:45

V Rabštejně nad Střelou na severním Plzeňsku se už několik let opravuje kamenný historický most. Oprava gotické památky ze 14. století začala v roce 2017 a původně měla zabrat jen jeden rok a stát 10 milionů korun. Doba rekonstrukce i náklady ale výrazně vzrostly, když se postupně odhalily další závady.

U mostu, kterému voda podemílala opěry, se musely zpevnit a stabilizovat pilíře. Zároveň bylo potřeba přeskládat kameny na dně řeky, na což dokonce dohlíželi památkáři.

„Po pravdě je to alchymie, protože se jedná o historický objekt, a žádné projektové dokumentace od toho neexistují. Závady jsou po všech proběhnuvších pracích odstraněny, takže most je zajištěn, a já doufám, že pokud ho nezničí nějaký těžký dopravce tak má určitě 50 až 80 let zdárně před sebou,“ uvedl Petr Chomický - technický náměstek ředitele ze společnosti Stavby mostů Praha, která most opravuje.

Dále se podle Lukáše Václavíka ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje na mostu musely přeskládat, doplnit a vyspárovat vypadané kameny, osadit nové chrliče, a celkově došlo k estetické úpravě pláště mostu. „Ještě zbývá kamennými bloky opláštit středový pilíř a žihelskou opěru. Ve finále tu bude ještě dřevěný ledolam, což je spíše taková estetická záležitost, ale podle dochovaných historických pramenů tu vždy byl,“ doplnil Lukáš Václavík.

S ukončenou rekonstrukcí se na mostě obnoví i doprava

V současnosti přes most mohou jezdit jen osobní auta do 3,5 tuny. I proto několik let trvající rekonstrukce místním lidem nevadí. „V tuto chvíli, kdy je most v takovém technickém stavu a náklaďáky přes něj nejezdí, tak si oddechli nejen Rabštejnští, ale netrpí ani most. Myslím si, že most by měl být pro nákladní dopravu uzavřený, už jen proto, že má nějakou historickou hodnotu, a pak samozřejmě z bezpečnostních důvodů, poněvadž průjezd Rabštejnem je velmi nebezpečný,“ uvedl Jaroslav Hruška, obyvatel z nedalekého okolí, který místní komunikaci často využívá.

V současnosti přes most mohou jezdit jen osobní auta do 3,5 tuny. I proto několik let trvající rekonstrukce místním lidem nevadí

Rekonstrukce se již blíží k závěru a už na podzim se zřejmě znovu obnoví doprava. „Povolení budou mít osobní auta, malé dodávky a nákladní vozidla s hmotností do asi 24 tun. Bohužel 3,5 tuny tu v současnosti nedokážeme udržet, protože je to silnice druhé třídy a museli bychom najít tak alternativní objízdnou trasu,“ potvrdil Lukáš Václavík ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Celkem rekonstrukce mostu vyjde na téměř 20 milionů korun, což je dvojnásobek původní ceny.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související