Řemeslný příměstský tábor v Plzni procvičuje dětskou zručnost

Strávit kousek parného léta před žhavou kovářskou výhní vám může právě teď připadat jako velké bláznovství. Děti na řemeslném příměstském táboře v plzeňském DEPU2015 jsou ale z kovadliny nebo kovářských kleští nadšené.

Program řemeslného tábora je pestrý. Každý den na děti čekají jiné nástroje a jiné materiály. Na samý začátek si musí nejprve všechno patřičně osahat. Než přijde ke slovu skutečné umění, je důležitý nácvik. Lektor kurzu Michal Kubala malým řemeslníkům nejen všechny postupy trpělivě vysvětluje, ale taky pomáhá a asistuje.

Děti na řemeslném příměstském táboře v Plzni jsou z kovadliny nebo kovářských kleští nadšené

„Teď zkoušíme základ, překovat kulatinu na hranol. Když si to děti procvičí, zkusíme udělat hřebíky. Za jeden den se samozřejmě z nikoho kovář nestane, ale s malou pomocí si určitě třeba malou podkovu zvládnou udělat,“ popsal Michal Kubala.

Děti jsou podle něj šikovné a rozhodně překvapují i řemeslnou zdatností. Zvláště v ostatních projektech, kde vyrábí ze dřeva, malují, vystřihávají z papíru a podobně. „Toto není první jejich řemeslná zkušenost. Děti už si doma vyráběly různé ptačí budky a podobně. Samy kolikrát přichází s nějakými nápady a chlubí se, co už samy doma dělaly,“ dodal lektor.

Řemeslný tábor je top

DEPO2015 v Plzni pořádá příměstské tábory již několik let. Tento řemeslný je premiérový. „O tábor je téměř dvojnásobný zájem, než o tábory, které byly v minulých letech, a my bohužel nemohli uspokojit všechny zájemce. Proto jsme se rozhodli, že příští rok vypíšeme na řemeslný tábor dva turnusy,“ řekla produkční kurzu Anna Šperlová.

Do konce týdne si děti vyzkouší ještě práci s tak zvaným pantografem, vyzdobí plátěnou tašku, v pátek to bude kovotepectví. Na samý závěr se uskuteční pro rodiče výstava všech výrobků.

autoři: jnm , jik
Spustit audio