Restaurátoři opravují památkově chráněnou hlavní bránu plzeňského Prazdroje

Plzeňský pivovar zahájil opravu památkově chráněné Jubilejní brány - historického vjezdu do areálu z roku 1892, která je považována za hlavní symbol českého pivovarnictví. Hotovo má být do Vánoc.

„Kámen poškozený erozí je náchylný k tvorbě černých krust ze zplodin městského provozu i povětrnostních vlivů,“ řekla mluvčí pivovaru Jitka Němečková. Poslední oprava brány, jejíž spodní část je ze štěnovické žuly a horní z hořického pískovce, byla před 18 lety.

Stavební firma zpevní kameny, odstraní vysprávky, vyčistí povrch brány včetně soch a udělá barevné retuše. Do 20. prosince se bráně vrátí autentická podoba.

„Po celou dobu rekonstrukce bude brána zakryta lešením, z ulice na ní bude síť s jejím vyobrazením. Vjezd do areálu bude zajištěn vždy jedním z oblouků, stejně tak bude fungovat jeden z vchodů pro pěší a pro návštěvníky kulturního programu," řekl Petr Tůma, který pečuje o historické dědictví pivovaru. 

Symbol plzeňského pivovaru

Základní kámen brány byl položen 5. října 1892 k 50. výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, dokončena byla o rok později. Od roku 1926 je součástí dodnes používané ochranné známky piva Pilsner Urquell.

Autorem novorenesanční stavby je plzeňský stavitel a právovárečník Emanuel Klotz, který velkou část života působil ve vedení Měšťanského pivovaru. V Plzni postavil další ceněné objekty. Inspirací pro bránu byla Porta Gemina z chorvatské Puly, která je výjimečná dvěma oblouky, neboť většina antických i pozdějších triumfálních oblouků má lichý počet vstupů.

Vrchol brány tvoří kamenné sousoší navzané Pivovarnictví, které symbolizuje sladovník s velkou vařečkou a dívka se srpem a chmelem, mezi nimi stojí na sudu malý král Gambrinus. Na okrajích stojí dva půllitry piva. Na bráně se střídají reliéfy klasů ječmene i šišek chmele a je tam také znázorněn sladovnický znak.

Spustit audio