Říkali jí Černá Káča, jelikož po smrti manžela nosila už jen černé šaty

3. únor 2022 11:07, aktualizováno

Její životní příběh může mnohým připadat jako pohádka o tom, jak chudá dívka ke štěstí přišla. Závěr života Kateřiny von Lamberg už ale tolik radostný nebyl.

Obec Žihobce se nachází mezi hrady Kašperk a Rabí. Krom jiného nabízí turistům i velmi zajímavé muzeum, dříve zámek, s názvem Lamberská stezka. Dozvědí se v něm řadu zajímavostí o rodu Lamberků a také o Kateřině von Lamberg, původně Kateřině Hrádkové. „Já o ní někdy hovořím jako o šumavské Popelce, i když to není příběh s úplně šťastným koncem,“ začala své vyprávění vedoucí muzea Veronika Kočí.

„Kateřina byla původně prostá dívka, dcera šafáře Hrádka, která padla do oka knížeti, majiteli tohoto panství Gustavu Jáchymovi,“ pokračovala vedoucí muzea, kde si návštěvnice mohou také vyzkoušet repliku Kateřininých šatů. „Na konci léta roku 1840 se v Žihobcích konala dožínková slavnost, kde Gustavu Jáchymovi dožínkový věnec přinesla tehdy mladičká 16letá Kateřina. Byla to prý velice pěkná, černovlasá a černooká dívka,“ uvedla Veronika Kočí.

Mladý atentátník se nesměl oženit

Kníže si následně odvedl Kateřinu do rakouského Steyru a napřesrok už se do Žihobec vrátili s prvním synem. Pár měl spolu celkem 10 dětí, jen to poslední se ale narodilo do svazku manželského. „Oni se totiž nesměli vzít. Kníže byl zaprvé vázán takzvaným fideikomisem, což byl takový právní předpis, kdy si jako majitel panství nesměl vzít ženu neurozeného původu. Další věc byla, že on se jakožto mladý a nerozvážný hoch zúčastnil přípravy atentátu na budoucího císaře Ferdinanda. Atentát byl odhalen a on měl skončit na šibenici,“ vysvětlila vedoucí muzea. Trestu smrti Gustav unikl jen proto, že pocházel z významného rodu. Nesměl se však oženit, plodit potomky, nesměl na žádném místě setrvávat déle jak dva měsíce a na krku musel nosit zelenou šňůrku, která značila, že měl skončit právě na šibenici.

Po určité době dostal Gustav amnestii a Kateřina byla povýšena do šlechtického stavu – stala se hraběnkou. Ihned poté se v roce 1855 konala svatba ve Strašíně. Do manželství pak společně přivedli 10. potomka. Zdálo se, že jejich útrapám je konec a že vše dobře dopadlo. Na nějaký čas to tak určitě bylo, ale štěstí Kateřiny a Gustava trvalo jen několik let. Roku 1862 totiž kníže zemřel a zůstala po něm v podstatě nezaopatřená o 12 let mladší manželka s potomky. „Jelikož Gustav porušil fideikomis, když si vzal za manželku ženu neurozeného původu, musela se vdova vystěhovat a o všechen majetek přišla. Směla si vzít jen vybavení,“ uvedla Kočí.

Kateřině von Lamberg se familiárně říkalo Kněžna Káča, jelikož byla mezi lidmi oblíbená. Po smrti jejího muže, kdy nosila už jen černé šaty, byla přezdívka upravena na Černá Káča.

Kateřina odešla s potomky do rakouského Kitzbühelu, kde v roce 1889 ve svých 62 letech zemřela jako zahořklá dáma. Pochovaná je nedaleko Žihobec, a to v Nezamyslicích, v rodinné hrobce v kapli sv. Erazima, kde odpočívá po boku svého muže a několika jejich dětí. Hrobka je veřejnosti přístupná.

Nedávno objevený obraz

Zajímavostí je také to, že obraz ještě mladé Kateřiny byl objeven teprve nedávno, v roce 2020. „To, že Kateřina byla jako mladá žena krásná, jsme věděli pouze z dobových zápisů, ale její podobu jsme neznali, jelikož jakožto neurozená nebyla portrétována. Obrovskou náhodou se k nám dostal obraz z jednoho steyrského starožitnictví, který nám ukazuje, jak Kateřina skutečně vypadala,“ dodala Veronika Kočí.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio