Roláda z dýňových semen

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Semínka dýně obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Jsou to především zinek, vápník, fosfor, mangan, železo a selen. Účinky dýňových semínek podporují růst vlasů a nehtů, zlepšují též jejich kvalitu. Dokonce prý i zlepšují náladu!

Suroviny:

5 vajec

5 lžic krystalového cukru

7 lžic zelených nepražených mletých dýňových semen

1 lžička prášku do pečiva

půl lžičky mletého kardamomu (badyánu)

200 ml husté zakysané smetany

meruňková marmeláda

Postup:

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme mletá dýňová semínka, prášek do pečiva, zvolené koření a promícháme.

Vzniklé těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stejnoměrně rozestřeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C do zlatavého zabarvení. Pozor, těsto je upečené celkem rychle, protože neobsahuje mouku.

Upečené těsto ještě horké srolujeme a necháme vychladnout.

Potom ho opatrně rozbalíme a odstraníme pečící papír. Těsto potřeme marmeládou, přes ni přetáhneme hustou zakysanou smetanu a opatrně zavineme.

V chladu necháme několik hodin ztuhnout.

Hotovou roládu můžeme jen pocukrovat nebo ozdobit oblíbeným krémem, šlehačkou nebo polít polevou.

Celková doba přípravy rolády je kolem 1 hodiny, bez doby potřebné k vychlazení rolády.