Roštěná po staročesku
Nevšední kombinace masa a skořice mnohého jistě překvapí. Skořice použijeme jen špetku, podtrhne chuť masa a ozvláštní celý pokrm. Zázvor zase dodá lehkou pikantnost. Podušené žampióny v tomto případě jsou jakousi „třešničkou na dortu“.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky hovězí roštěné po cca 120 g
1 lžíce sádla
1 velká cibule
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
worcesterská omáčka
vývar na podlití
mletý pepř
špetka mletého zázvoru
špetka mleté skořice
sůl
150 g žampiónů
1 lžíce másla
Postup:
Plátky masa nařízneme na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce okořeníme mletou skořicí a mletým zázvorem.
V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme sádlo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a hořčici. Když se cukr rozpustí, vložíme na cibulový základ připravené maso. Přiklopíme poklicí a dusíme cca 20 minut. Potom maso obrátíme, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a vývarem naředíme na požadovanou hustotu, ochutíme worcesterskou omáčkou. Poté maso vrátíme zpět, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a chvilku povaříme.Hotový pokrm necháme pod poklicí dojít ještě asi 5 minut.
Při podávání každou porci masa poklademe na másle dušenými žampióny.
Doporučená příloha: dušená rýže, vařené nebo pečené brambory, zeleninové saláty, kompoty.
Celková doba vám potrvá přibližně jednu hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.