Roštěná po staročesku
Nevšední kombinace masa a skořice mnohého jistě překvapí. Skořice použijeme jen špetku, podtrhne chuť masa a ozvláštní celý pokrm. Zázvor zase dodá lehkou pikantnost. Podušené žampióny v tomto případě jsou jakousi „třešničkou na dortu“.
Suroviny na čtyři porce:
4 plátky hovězí roštěné po cca 120 g
1 lžíce sádla
1 velká cibule
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
1 lžíce hladké mouky
worcesterská omáčka
vývar na podlití
mletý pepř
špetka mletého zázvoru
špetka mleté skořice
sůl
150 g žampiónů
1 lžíce másla
Postup:
Plátky masa nařízneme na okrajích, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce okořeníme mletou skořicí a mletým zázvorem.
V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme sádlo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme cukr a hořčici. Když se cukr rozpustí, vložíme na cibulový základ připravené maso. Přiklopíme poklicí a dusíme cca 20 minut. Potom maso obrátíme, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a vývarem naředíme na požadovanou hustotu, ochutíme worcesterskou omáčkou. Poté maso vrátíme zpět, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a chvilku povaříme.Hotový pokrm necháme pod poklicí dojít ještě asi 5 minut.
Při podávání každou porci masa poklademe na másle dušenými žampióny.
Doporučená příloha: dušená rýže, vařené nebo pečené brambory, zeleninové saláty, kompoty.
Celková doba vám potrvá přibližně jednu hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.