Rozcuchaná nevěsta
Krkonošský pokrm s líbezným názvem. Nastrouhané brambory trčí z pekáče a připomínají rozcuchané vlasy.
Suroviny na čtyři porce:
750 g ve slupce vařených brambor
750 g jablek
100 g cukru
250 ml smetany
3 vejce
skořice, rozinky, máslo
Postup:
Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Na stejném struhadle nastrouháme i oloupaná jablka, která promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem. Na dno lehce rozprostřeme vrstvu nastrouhaných brambor, na ně dáme vrstvu připravených jablek a završíme vrstvou brambor. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a pečeme dočervena. Upečený pokrm pokapeme rozpuštěným máslem.
Celková doba přípravy je přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.