Rozhledna Březinka uchvátí výhledy do širého kraje

18. březen 2021

Rozhledna Březinka se nachází u Bernartic, což je část městyse Stráž na Tachovsku. Název získala podle tamního vrchu, který je porostlý břízami. Rozhlížet do kraje se tady můžete ze zhruba 33 metrů nad zemí po zdolání 178 schodů.

Kostel v Bernarticích

Železná příhradová konstrukce zde stojí od roku 2001, jako rozhledna však byla otevřena v roce 2003. „Slouží primárně jako vysílač mobilního signálu všem třem mobilním operátorům, to se nám povedlo prosadit při její výstavbě, že zde nestojí tři vysílače operátorů, ale všichni operátoři jsou na jednom a ta rozhledna je tam přidaná jako takový bonus,“ řekl předseda Kulturního spolku Bernarticka Václav Pinta.

Rozhledna je celoročně přístupná, pouze při případných nepříznivých povětrnostních podmínkách, námrazách a tak podobně může být uzavřena. „Bylo to tady osazeno cedulkou, ale bohužel vandalové ji odtrhli, takže někteří návštěvníci si myslí, že je uzamčena, ale přibližně ve výšce očí je na dvířkách pojistka, která zabraňuje malým dětem ve vstupu na rozhlednu,“ popsal předseda spolku chytré bezpečnostní opatření.

Co se okolí rozhledny týče, najdete zde spoustu dalších zajímavostí, jako například tvrz a kostel v Bernarticích, přírodní park Valcha, přírodní park Sedmihoří, či Borecké tůňky: „Je to naučné místo, kde návštěvníci mohou pozorovat život obojživelníků v tůňkách. Je to zpestřeno hadníkem, broukovištěm a ptačníkem,“ uvedl Václav Pinta.

Železná příhradová konstrukce zde stojí od roku 2001

Autem se přímo k rozhledně nedostanete, za vsí je zákaz vjezdu. Ideální je nechat vaše vozidlo v obci a dále pokračovat pěšky nebo na kole. Za výhledy z rozhledny Březinka tato menší námaha ale rozhodně stojí.

„Z rozhledny můžeme přehlédnout skoro celý Český les. Od Dyleně přes Přimdu až po Čerchov. Za zmínku stojí Velký a Malý Zvon, jak mu říkáme, jinak je to tedy Ebene, rozhledna v Německu. Na jihu můžeme vidět Hoher Bogen, pak dohlédneme třeba až na Šumavu, kde můžeme vidět Jezerní horu. Jde vidět i Velký Javor, ale to člověk musí udělat tři krůčky po žebříčku úplně tady nahoře. Těch výhledů je tady velké množství, tahle rozhledna se povedla postavit na dobrém místě,“ řekl Václav Pinta.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio