Rubínová polévka pro lepší náladu
podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.
Suroviny:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 600 ml zeleninového vývaru
- 500 g oloupané řepy
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a orestujeme. Poté zalajeme vývarem, přidáme bobkový list, na kousky pokrájenou řepu a vaříme 10 min. Polévku necháme vychladnout, přidáme prolisovaný česnek, vmícháme zakysanou smetanu a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.