Rybízový koláč se sněhem po vídeňsku

I když příprava vypadá složitěji, stojí za to si tento dezert připravit. Výrazná a pikantní chuť rybízu je výborně doplněna sladkým sněhem. Jemné linecké těsto a křehká křupavá zapečená bílková krusta - to je vynikající sezónní moučník.

Ingredience
  • Na těsto: 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 PL studené vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • Na sněhovou hmotu: 3 bílky
  • špetka soli nebo pár kapek citrónové šťávy
  • 250 g cukru krupice
  • 250 - 300 g rybízu
  • sádlo nebo jiný tuk na vymazání

Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vzniklé těsto nemá být příliš tuhé.

Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačíme do pečícího plechu nebo pekáče, vymazaného tukem.

Na cca 15 minut dáme zapéct do středně vyhřáté trouby.

Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků. Před šleháním nezapomeneme přidat sůl nebo citrónovou šťávu.

Rybízový koláč se sněhem

Do tuhého sněhu zašleháme cukr a nakonec lehce vmícháme obraný, opraný a oschlý rybíz.

Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu.

Prochladlý koláč nakrájíme na řezy.

Dobrou zprávou je, že pro přípravu tohoto koláče můžeme použít i rybíz mražený. Takže si tuto dobrotu můžeme dopřát kdykoliv po celý rok. Ale teď je sezóna rybízu, nyní je to tenhle koláč aktuální.

Rybízový koláč se sněhem
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko