Rychlá bašta

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

V době dovolených a prázdnin není třeba se s „velkým“ vařením moc zaobírat. Raději si užívejme volna k výletům, koupání a věnujme se tomu, na co během roku nemáme tolik času. Tento recept je velice chutný a hlavně rychlý. Proto mu říkáme rychlá bašta. Navíc v něm dobře zužitkujeme cukety, ze kterých někdy nevíme, co připravit, zvlášť, když jich je nadbytek. V tomto receptu se dobře uplatní.

Suroviny pro čtyři až šest osob:

300 g mletého masa (vepřové, hovězí, směs, drůbeží...)

1 středně velká cuketa

1 cibule

3 lžíce oleje

2 čerstvé papriky

2 větší rajčata

1 kostka masoxu

3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)

mletý pepř

čerstvá bazalka (event. sušená)

sůl

Postup:

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a prudce na ní orestujeme mleté maso. Mírně osolíme, opepříme, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut.

K této směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5-10 minut.

Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.

Rychlou baštu podáváme s těstovinami, s bramborami v různých úpravách nebo jen s pečivem.

Celková doba přípravy trvá přibližně 25 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň