Rychlý koláč s meruňkami a tvarohem
Proč trávit dlouhé hodiny v kuchyni, když můžeme za chvilinku vykouzlit výborný koláč, po kterém se jen zapráší!
- Na těsto: 150 g hladké mouky
- 75 g cukru moučka
- 75 g másla
- 1 celé vejce
- ¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- trochu nastrouhané citrónové kůry
- Na náplň: 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- cukr podle chuti
- Na drobenku: máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- 500 g měkkých meruněk
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který poklademe půlky meruněk, předem omytých a osušených. Celý povrch koláč posypeme drobenkou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.
Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka