Rys ostrovid mi posílá e-mail takřka denně

11. prosinec 2014

Naším hostem byla v prosinci 2014 zooložka Elisa Belotti – Italka ve službách Národního parku Šumava. Trvale žije v Kašperských Horách a zamilovala si kočkovité šelmy. Na Šumavě sleduje rysa ostrovida.

V rozhovoru popisuje, jak došlo k tomu, že nakonec na Šumavě zakotvila natrvalo. Naučila se skvěle česky, chutná jí české pivo, ale pizzu jí téměř výhradně v Itálii, když jednou za čas vyjede za rodiči. A s českým přítelem prý žádnou „italskou domácnost“ nemají. Jen smysl pro humor má prý každý národ trošku jiný, u nás podtržený častými historickými zvraty.

Rys se v Itálii téměř nevyskytuje. I proto se ho vydala pozorovat k nám. Prostřednictvím GPS získává data o pohybu některých šelem přímo do e-mailu a následně vyráží na určená místa zkoumat stopy po pohybu zvířat, jejich chování a kořisti. Rys je úplný samotář, pouze v období, kdy samice vyvede mláďata, je možné ho vidět v malé skupince.

Svůj výzkum považuje doktorka Belotti za nekonečný a dovede si představit, že pod NP Šumava bude působit mnoho dalších let. Jak vypadá její pracovní den? Čím jí rys ostrovid tak zaujal? A co vědí Italové o České republice?

Také na tyto otázky odpovídá Elisa Belotti v rozhovoru s moderátorem Stanislavem Juríkem v programu Českého rozhlasu Plzeň. Rozhovor si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Spustit audio