Rytmus i vtip dodá vozembouch!

17. květen 2021

Už jste se někdy setkali s českým lidovým nástrojem zvaným vozembouch? Dodnes ho využívá řada lidových kapel a folklorních souborů nejen v západních Čechách. Několik vozembouchů už rytmus dodávalo i při natáčení v našem plzeňském rozhlasovém studiu – poslechněte si nejlepší nahrávky!

Vladislav Chaloupek, hráč na vozembouch Souboru písní a tanců Jiskra z Plzně

Vozembouch je lidový rytmický hudební nástroj používaný v české lidové hudbě. Název je odvozený od způsobu hry - zvuk se totiž částečně tvoří úderem nástroje o zem. Původ nástroje je zřejmě ve středověku, ale ještě dnes ho najdete v řadě lidových kapel nebo folklorních souborů. V našem rozhlasovém studiu už skladby s vozembouchem natáčely třeba lidové muziky souborů Jiskra z Plzně, Úsměv z Horní Břízy, Domažlická dudácká muzika, Konrádyho dudácká muzika nebo Rokytka z Rokycan. A nutno říct, že hráči tento nástroj ovládali přímo mistrovsky!

Kromě toho, že vozembouch zvýrazňuje rytmus, bývá také předmětem obdivu posluchačů a diváků – většinou je totiž originálně vyzdobený a jeho výrobci nešetří humorem, vtípky a nejrůznějšími zlepšováky. Vozembouchy tak mají leckde hlavu s otevírací a cvakací pusou (mnohdy vyrobenou podle hlavy hráče, který na vozembouch hraje), ale hlavně se nešetří nejrůznějšími chrastícími nebo lomozícími zařízeními – nečastější jsou činelky, rolničky, pokličky atd,. Většinou nechybí ani tamburína, bubínek nebo valcha, kterou hráč přejíždí kouskem dřeva.

Antonín Konrády jako hráč na vozembouch

Odborná literatura lidový nástroj vozembouch řadí do skupiny bicích nástrojů a popisuje ho jako kombinaci idiofonu (činely, valcha), membranofonu (bubínek), případně také někdy ještě chordofonu (pokud je na vozebmouchu i struna).

I v dnešní době se najdou šikovní výrobci, kteří dokáží vozembouch se vším všudy vyrobit. Ale pokud byste se do toho dali, určitě byste jednoduchý vozembouch zvládli vyrobit také a fantazii při výzdobě a originalitě se meze opravdu nekladou! Přestože je vozembouch ozdobou a zpestřením hlavně lidových muzik a folklorních souborů, setkat se ním příležitostně můžete i ve folkových kapelách nebo i u táboráku.

Konrádyho dudácká muzika s vozembouchem ve studiu Českého rozhlasu Plzeň
autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio