Salát, tlačenka nebo krokety. Vykoledovaná vajíčka se dají zpracovat mnoha způsoby

Martin Havlík, učitel v Hotelové škole v Plzni na Borech a také šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná poradí, jak vybírat kvalitní uzené maso a poradí i s nádivkou.

Uslyšíte recepty na vejce vařená na tvrdo - například na vaječné krokety nebo vajíčka s uzeným lososem a listovým špenátem, která vařili sedláci svým čeledínům v dobách vlády Karla IV.

Začíná období sázení květin, zeleniny a bylinek venku. Jak je ochránit před ranními mrazíky, když nemáme skleník nebo pařník? Tématu se věnuje plzeňský zahradník Přemysl Písař. Poradí, i jak půdu smysluplně využít a zvýšit si tak množství pěstované zeleniny.

Vracíte se po zimě na chaty a chalupy? Proč se vyplatí na jaře vyčistit komín, kde hledat plísně, jak likvidovat červotoče, který měl čas napadnout náš nábytek radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Hynek Dort, technik Územního svazu Českého rybářského svazu informuje o zarybňování západočeských vodních toků a nádrží. Sportovní rybáři se už teď mohou těšit na ryby v lovných velikostech, které se z chovných rybníků nyní do vod vysazují.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.