Sekané cukroví
recept podle paní Miluše z Plzeňska
Suroviny:
5 hrnků hladké mouky
40dkg másla
2 hrnky zakysané smetany
1-2 bílky
hrubý cukr krystal
Postup:
Všechny suroviny dáme na vál a rozsekáme je sekáčkem - tím mícháme suroviny do sebe. Teprve v poslední fázi, když už je ze surovin hrubá hmota, dohněteme těsto ručně. Vytvoříme bochánek a necháme odpočinout 1 hodinu v chladu.
Potom vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary, raději větší, protože cukroví má tendenci se smršťovat.
Cukroví dáme na plech, potřeme bílkem, posypeme hrubým cukrem. Pečeme při 170°-180° C dorůžova cca 15 minut. Po upečení není třeba víc zdobit, hrubý cukr navrchu vypadá výborně.
Tip: Cukroví se dá péci i krátce před Vánoci, protože rychle změkne.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.