Sérgio Mendes: You And I

Brazilský hudebník Sérgio Mendes začal koncem 50. let hrát v nočních klubech. Bylo to právě v době, kdy se objevila bossa nova, jazzem ovlivněný derivát brazilské samby.

Sérgio Santos Mendes se narodil se v brazilském městě Niteroj a už od mládí bylo jeho snem, stát se klasickým pianistou. K tomu ovšem rostl jeho zájem o hudbu, která vznikala a vyvíjela se právě za jeho života. Ve známost vstoupila do hudebního světa, právě pod názvem Bossa nova. Mnozí z nás známe skladbu z filmu Starci na chmelu a žánr z jazzových koncertů a desek. Jedná se o způsob interpretace moderního jazzu smíšeného s prvky latinskoamerické hudby. První nahrávky se objevily už v první polovině 50. let, ale výrazné popularity dosáhl tento styl v letech šedesátých. Zpočátku byl nazýván jazz samba nebo samba swing.

Když si Sérgio Mendes vydobyl slušnou pověst doma v Brazilii, odešel zkusit štěstí do Spojených států. A měl v plánu stát se celosvětovou hvězdou. Už mnohokrát jsme v tomto pořadu mluvili o show Eda Sullivana. To, stejně jako jiným slavným muzikantům, pomohlo k renomé i Sérgiu Mendesovi. On a jeho soubor Brasil 65 a po té Brasil 66 se stali ozdobou hudební scény a patrně nejslavnějšími brazilskými muzikanty ve světě. Nechali se inspirovat ještě dalšími žánry včetně filmové hudby.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.