Šest desetin promile

22. duben 2010
Publicistika

Minulý týden přišel ze dne na den o funkci Jiří Novák, šéf policie v Kynšperku na Ohří. Krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek ho z jeho postu odvolal kvůli zbytkovému alkoholu. K tématu se vrací Lubomír Stejskal.

Je to svým způsobem banální příběh, který může potkat kohokoliv z nás. Tedy přesněji každého, kdo patří do kategorie náruživých oslavovatelů vlastních či cizích
narozenin. Těžko říci, zda členem tohoto početného klubu je také Jiří Novák. Bylo to minulý týden ve středu, kdy si během osobního volna připíjel na zdraví v rámci narozeninového posezení – ještě ve funkci šéfa policejního oddělení v Kynšperku nad Ohří. Oslava se patrně trochu protáhla a to se mu stalo osudným. Druhý den ho kdosi udal: anonym ochotně hlásil, že přišel do práce pod vlivem alkoholu. Blesková kontrola z krajského ředitelství to bohužel potvrdila. Přístoj ukázal šest desetin promile. Jiří Novák měl v těle zbytkový alkohol. Reakce krajského policejního ředitele byla nekompromisní: okamžité odvolání z funkce. Sám Jiří Novák chybu uznal a je srozuměn s tím, že za ni bude pykat. Dopustil se kázeňského přestupku, výši trestu stanoví správní řízení.


Nadřízení odvolaného jistě postupovali správně. Prokázané překročení stanovených pravidel nemůže zůstat nepovšimnuto. Platí to ve sportu, v zaměstnání, v silničním provozu. Zejména zde, v dopravě, hraje velkou roli náhoda a štěstí. Kolik řidičů nejen se zbytkovým alkoholem unikne postihu jenom proto, že mají štěstí – nenabourají, a shodou náhod se vyhnou policejní kontrole. Kde není žalobce, není ani soudce. A samozřejmě naopak. Jiří Novák měl lidově řečeno smůlu. Nebýt občansky aktivního udavače, unikl by postihu i ostudě.

laboratoř, vyšetření

Na druhou stranu ale: zdravý rozum napovídá, že šest desetin promile, navíc v takto specifickém případě, rozhodně není na vyhazov od policie, o němž se v médiích a hospodách také spekulovalo. Trest jistě následovat musí, koneckonců policisté mají nejen pomáhat a chránit, ale být svého druhu příkladem pro veřejnost. Vyžadují-li od občanů respekt k pravidlům, sami by je měli dodržovat. Působí nevěrohodně, když policista za volantem s mobilem na uchu telefonuje a pak za totéž jiného řidiče pokutuje. Člověka přitom maně napadne, máme-li stanovenou nulovou toleranci vůči alkoholu na silnici i v zaměstnání, jak na tom jsou naši zvolení zástupci v parlamentu? Mohou s čistým svědomím prohlásit, že když schvalují zákony, které jsme všichni povinni dodržovat, nemá nikdy nikdo z nich bez výjimky v dechu zbytkový alkohol?


autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio