Silničáři instalují dočasnou podporu na poškozený most v Liblíně

Vlivem extrémního dopravního zatížení je most přes řeku Berounku v Liblíně v havarijním stavu a je pro těžkou dopravu uzavřený. Pracovníci na mostu aktuálně instalují dočasnou podpěru, aby na něj mohly vjíždět alespoň popelářské vozy nebo autobusy.

Most v Liblíně na Rokycansku

Strategicky důležitý most spojující Rokycansko se severním Plzeňskem je vlivem extrémního dopravního zatížení od konce minulého roku v havarijním stavu a je částečně uzavřený. Nesmí na něj auta těžší než pět tun a veškerá těžká doprava tak musí jezdit po objížďce.

Nyní se na mostě instaluje provizorní podepření nosné konstrukce

Podepření z lešení má na horní stojce hlavy, které doléhají na poškozenou nosnou konstrukci. „Hydraulickými lisy to dotlačíme a budeme to kontrolovat. Kdyby došlo k nějakému pohybu, budeme schopni to opět těmi lisy dotlačit,“ uvedl technik mostů ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jiří Fuks.

Nyní po mostě nemohou jezdit ani autobusy, které zajišťují dopravní obslužnost Liblína. Těžká doprava nyní jezdí přes Zvíkovec nebo Chrást. „Uvítáme, že se k nám nějaká doprava bude moci vrátit. Nicméně občané jsou rádi, že si oddechli od nákladní dopravy, která tady projížděla,“ poznamenala starostka obce Liblín Ester Lipertová.

Běžný provoz kamionů povolen nebude

Některá těžká doprava se na most bude moci vrátit do tří týdnů. Nadále bude omezený provoz jen pro žadatele, kteří budou splňovat určité podmínky. „Povolení bude jednoznačně na SPZ jednotlivých vozidel,“ sdělil Jiří Fuks.

Most v Liblíně na Rokycansku

Plzeňští krajští silničáři připravují trvalou opravu mostu. Ty nyní čeká jednání s památkáři a příslušnými úřady. Oprava mostu a objížďka pro těžkou dopravu může podle odhadů trvat i dva roky.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio