Silvestr je tady! Nudit se určitě nebudete

Silvestr na horách, v zoo nebo ve městě - je celá řada možností, jak strávit tento den. Pokud stále nevíte, co s posledním dnem roku 2019, máme pro vás pár tipů.

Například ve Stříbře na stadionu startuje dnes 47. Silvestrovský běh. A to už v 10 hodin, běžce čeká 5 kilometrů. Silvestrovský program připravila i zoologická zahrada v Plzni od 10 hodin do půl jedné tam budou děti například chytat zlatou rybku. Ve 13 hodin v zoo přivítají symbolického posledního návštěvníka a starý rok si tam podá ruku s novým.

Na speciální jízdy zve Plzenecká železnice v areálu Pionýra vedle fotbalového hřiště ve Starém Plzenci, jízdy začínají dnes ve 12 a zítra ve 14 hodin.

Na Kašperských Horách dnes v 19 hodin původně měli sjíždět svah s pochodněmi. Kvůli nedostatku sněhu ale musela být tato akce zrušena. Co se ale v Kašperských Horách koná, je tradiční výstup na rozhlednu Sedlo. Autobus odjíždí z města v půl desáté do Albrechtic a odtud už půjdou turisté po svých až na rozhlednu. Na zimní prohlídky zve dnes i zítra hrad Kašperk, a to od 10 do 16 hodin, připravená je i dětská dobrodružná výprava do hradu.

I na Nový rok se na mnoha místech Plzeňského kraje rozzáří obloha

V plánu jsou samozřejmě také novoroční ohňostroje. Zítra v 17 hodin se uskuteční v Plzni, Spáleném Poříčí nebo Městě Touškově, těsně před 18 hodinou pak v Klatovech. Naopak třeba Rokycany a Blovice ohňostroje dělat nebudou.

Kdo se třeba po silvestrovské oslavě potřebuje schladit, může vyrazit v Plzni k Boleváku, kde je pro otužilce ve 14 hodin připravené novoroční koupání.

A ačkoliv současné počasí zimním radovánkám moc nepřeje, přesto si milovníci lyžování přijdou na horách na své. Částečně v provozu jsou některé areály na Železnorudsku, a to Nad nádražím, Alpalouka a od včerejška jede částečně i středisko Špičák. Na lyžování zvou také areály Kvilda nebo Zadov nebo sousední bavorský Javor.

Ve vyšších polohách Šumavy už sníh leží, takže kilometry běžeckých tras jsou upravené třeba v okolí Kvildy a do stopy můžou běžkaři vjet i kolem Modravy a vydat se třeba na Březník.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio