Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou

Vepřové koleno

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

1 vepřové koleno
1 cibule
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 lžíce octa
sůl

Suroviny na vejmrdu:

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl

Postup:

Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.

Příprava vejmrdy:

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

Celková doby přípravy cca 2 hodiny, připravíte 4–6 porcí. Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí.