Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou
podle Mirky Kuntzmannové
- 1 vepřové koleno
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 lžíce octa
- sůl
- Na vejmrdu: ½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
- ½ hrnku vývaru z vepřového kolena
- 1 oloupané najemno nastrouhané jablko
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl
Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.
Příprava vejmrdy:
V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.
Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser