Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou

podle Mirky Kuntzmannové

Ingredience
  • 1 vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • Na vejmrdu: ½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
  • ½ hrnku vývaru z vepřového kolena
  • 1 oloupané najemno nastrouhané jablko
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.

Příprava vejmrdy:

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí.