Silvestrovské ovarové koleno s vejmrdou
podle Mirky Kuntzmannové
Ingredience
- 1 vepřové koleno
- 1 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 lžíce octa
- sůl
- Na vejmrdu: ½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
- ½ hrnku vývaru z vepřového kolena
- 1 oloupané najemno nastrouhané jablko
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl
Očištěné koleno vložíme do hrnce, osolíme, přidáme cibuli, ocet a všechno koření. Zalijeme dostatečným množstvím vody a velmi pomalu vaříme do měkka. To trvá cca 1 ½ hodiny. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s křenovou vejmrdou a tmavým chlebem.
Příprava vejmrdy:
V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.
Místo vepřového kolena můžeme pro přípravu ovaru použít vepřovou hlavu, plecko či bůček. Ovar by se měl konzumovat po půlnoci, tedy na Nový rok, protože „prasátko“ nosí štěstí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.