Silvestrovský gulášek

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

1 kg vepřové plece
300 g vepřových jater
300 g uzeného masa ( krkovice nebo bůčku )
sádlo nebo olej
400 g cibule
1 – 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
2 lžičky pálivé mleté papriky
2 bujónové kostky
50 g másla
vývar nebo voda na podlití
mletý pepř
sůl


Postup:

Na rozehřátém sádle nebo oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na
kostky nakrájené maso, které zprudka osmahneme. Přidáme sladkou i pálivou
papriku, bujónové kostky, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo
vody a pod poklicí dusíme asi 15 - 20 minut. Potom k masu přidáme na
hranolky nakrájené uzené maso a tenké plátky nesolených jater, předem na
másle orestovaných. Promícháme, podle chuti osolíme a opepříme, podle
potřeby podlijeme vývarem nebo vodou. Pod poklicí dusíme do měkka. Guláš
není třeba zahušťovat, je dostatečně hustý rozvařenou cibulí.
Porce guláše zdobíme plátky čerstvé zeleniny, kolečky cibule nebo pórku apod.


autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová