Silvestrovský gulášek
podle paní Mirky
Suroviny:
1 kg vepřové plece
300 g vepřových jater
300 g uzeného masa ( krkovice nebo bůčku )
sádlo nebo olej
400 g cibule
1 – 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
2 lžičky pálivé mleté papriky
2 bujónové kostky
50 g másla
vývar nebo voda na podlití
mletý pepř
sůl
Postup:
Na rozehřátém sádle nebo oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na
kostky nakrájené maso, které zprudka osmahneme. Přidáme sladkou i pálivou
papriku, bujónové kostky, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo
vody a pod poklicí dusíme asi 15 - 20 minut. Potom k masu přidáme na
hranolky nakrájené uzené maso a tenké plátky nesolených jater, předem na
másle orestovaných. Promícháme, podle chuti osolíme a opepříme, podle
potřeby podlijeme vývarem nebo vodou. Pod poklicí dusíme do měkka. Guláš
není třeba zahušťovat, je dostatečně hustý rozvařenou cibulí.
Porce guláše zdobíme plátky čerstvé zeleniny, kolečky cibule nebo pórku apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.