Sklenice medu - půl lékárny doma

5. červen 2014

Krásné barvy od světle zlatavé po temně měděnou, příjemná vůně i chuť a k tomu pozitivní zdravotní účinky. Také jste si zamilovali med?

Včelí med je přírodní potravina živočišného původu, která vzniká přetvořením rostlinných šťav – nektaru a mízy stromů včelami medonosnými. Včely tyto látky nasbírané na lukách, v zahradách, na polích nebo v lese zahušťují, obohacují o své specifické enzymy a nechávají uzrát v plástech. A vznikne tak jedinečný čistý přírodní produkt s typickou medovou barvou – včelí med.

Výčet zdravotních účinků medu by vydal na celé knížky. Jde o silné přírodní antibiotikum, které pomáhá při nachlazení i střevních potížích, posiluje imunitu, ale používá se i zevně, kdy hojí záněty kůže a v pleťových maskách omlazuje pokožku. Přátelské vztahy navazuje s našimi játry a žlučníkem, chválu sklízí od cév, posiluje srdce i psychiku. A jeho pravidelná konzumace se údajně pozitivně odráží i v sexuální výkonnosti.

Jakmile člověk poprvé olízl med z prstu namočeného v medném plástu, položil tím základ pro vznik včelařských tradic a zvyklostí. Med se dostal i do řady lidových rčení – např. Když je soused jako med, zvi ho na oběd. Mluví, jako by mu ústa medem namazal. Od včely pochází med, od hada jed.

Jaké praktiky využívali naši předci pro udržení roje včel? A kdo je patronem včelařů? Nejen na tyto otázky odpoví „medový“ Špalíček lidových písní. Poslechněte si pořad, který připravil Miroslav Šimandl.

Spustit audio