Skupina Kučerovci ukončila svoji činnost

1. listopad 2020

Bývala to slavná, uznávaná a vážená kapela. Nejprve se jmenovala Philippines Hawaiians, později Skupina Václava Kučery. Na webových stránkách tohoto souboru však najdete v úvodu strohé oznámení: Působení kapely Kučerovci bylo ukončeno.

Vokálně instrumentální skupina Václava Kučery vznikla 1. listopadu roku 1946. V české populární hudbě se tak objevilo hudební těleso, které se svou originalitou, výjimečností, pozoruhodnou historií a jistě v neposlední řadě i uměleckou kvalitou stalo doslova legendou v dějinách české populární hudby.

Kučerovci hráli exotické melodie jižní a střední Ameriky, které střídal folklór vzdálené Polynésie. Našli okamžitě nadšené posluchače v řadách předválečných romantických trampů. Možná však, že ještě větší počet často doslova fanatických fanoušků získali v letech padesátých u posluchačů všech věkových kategorií, pro které cesty do oněch vzdálených zemí byly jen pouhým bláhovým snem – tolik slova českého publicisty Jiřího Vlastníka, autora knihy s názvem Kučerovci aneb Legendy pod sombrery. Kučerovci dokázali bez problému naplnit tři dny po sobě pražskou Lucernu.

Jednou z písní, kterou nemohli nikdy vynechat, je skladba Cucurucucu. Jedná se o mexickou píseň, kterou napsal Tomás Méndez v roce 1954. Nazpívali ji slavní umělci celého světa. Název je zvukomalebným odkazem na charakteristické volání smuteční holubice, které se objevuje v refrénu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio