Slavnosti svobody v Plzni budou mít opět netradiční podobu

Od 6. do 9. května se v Plzni slaví výročí konce druhé světové války a osvobození. Většina programu proběhne kvůli pandemii v online prostředí. Těšit se však můžeme také na džípy v plzeňských ulicích nebo na leteckou přehlídku nad Plzní.

Velká většina Slavností svobody přetrvá ve virtuálním online prostoru. Virtuální studio můžou zájemci sledovat přes Facebook Slavností svobody nebo Plzně, přes YouTube nebo přes další média. Studio bude vysílat od čtvrtka do soboty od 17 do 20 hodin a v neděli pak od 11 do 17 hodin.

Během oslav uslyšíte a uvidíte rozhovory s pamětníky, historiky, fanoušky vojenské techniky. Vysílat se budou dokumenty nebo videozáznamy slavností z minulých let. Ve čtvrtek 6. května v podvečer se do studia připojí na dálku váleční veteráni.

V plzeňských ulicích se představí vojenská historická technika

V centru Plzně se také objeví historická vojenská technika. „Na náměstí Republiky se představí maketa letounu Spitfire. Zásadní prezentace proběhne v okruhu Smetanových sadů, kde se formou venkovní expozice představí kusy vojenské historické techniky jako je tank Sherman a různé džípy,“ uvedla vedoucí magistrátního odboru prezentace a marketingu Jana Komišová.

Jedním z vrcholů slavností bude letecká přehlídka nad Plzní, která proběhne v neděli od 14 hodin. Ta svým způsobem nahradí tradiční konvoj vojenské techniky. „Nad Plzní proletí dvojice letounů JAS 39 Gripen, L-159 ALCA, vrtulník W 3A-Sokol a následně bude představen letoun CASA,“ poznamenal ředitel plzeňského krajského vojenského velitelství Milan Sklenář. Přelety leteckou technikou nad Plzní budou provedeny tak, aby je bylo možné vidět kdekoli v Plzni. Akci proto bude možné sledovat z domova nebo z jeho blízkého okolí.

Doprovodným programem bude třeba autokino v areálu DEPO2015 nebo výstava o polní poště v mázhauzu radnice. Pokud to epidemická situace dovolí, otevře se v plzeňském Prazdroji už během oslav také výstava Osvobození bez svobody. Součástí oslav budou jako každý rok tradiční pietní akty.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio