Slavnosti svobody v Plzni zahajují Plzeňské rozhovory

3. květen 2005

Ve čtvrtek 5. května začínají v Plzni čtyřdenní Slavnosti svobody, při kterých se bude vzpomínat na 60. výročí osvobození Plzně americkou armádou a ukončení válečných operací II. světové války v Evropě. Programu prvního dne dominují dvě akce - už 9. ročník mezinárodní konference Plzeňské rozhovory a slavnostní otevření Muzea generála Pattona v kulturním domě Peklo.

Od 5. do 8. května se počítá na Slavnostech svobody v plzeňských ulicích zhruba s 250.000 lidí. Mezi potvrzenými hosty jsou prezident Václav Klaus, ministři zahraničí a obrany, americký a belgický velvyslanec, náčelník generálního štábu a vnuk legendárního generála-osvoboditele George Pattona George Waters. Přijet má také na 50 veteránů, z toho 39 z USA a 11 z Belgie, k tomu 92 osob doprovodu. Bude mezi nimi i Česko-slovenská královna krásy USA, kterou je dvacetiletá Erin Tyczová z Tyndallu v Jižní Dakotě.

Logo

První den, kdy je na programu mezinárodní konference Plzeňské rozhovory, bude otevřeno Muzeum generála Pattona v Pekle. Hlavní den slavností bude pátek, kdy se uskuteční především pietní akty, hlavní u Památníku Díky Ameriko za účasti prezidenta republiky. Večer vystoupí na náměstí skupina Katapult, která slaví 30 let svého trvání. Program zakončí ve 22:30 ohňostroj. Sobotním tahákem bude vojenská přehlídka, nedělním rekonstrukce pouličních bojů na Chodském náměstí.

Vojenská přehlídka historické i současné techniky pojede po trase Klatovská třída - sady Pětatřicátníků v sobotu 7. května od 10:00. Vozy budou mít originální označení z roku 1945 s posádkami v původních uniformách. Za nimi půjde Klub 26. pěší divize US Army, pěší jednotka Armády ČR a 150 vojáků amerických jednotek v Evropě. Nejatraktivnější součástí průvodu bude konvoj originálních historických vozidel Military Car Clubu a jeho hostů z pěti zemí. Dosud je přihlášeno 210 vozidel, z toho 122 džípů, 30 automobilů Dodge a 15 motocyklů. Součástí přehlídky bude legendární tank Cromwell, šest dělostřeleckých a raketometných vozů současné české armády. Dobové vojenské kempy budou v Borském parku, Mlýnské strouze v centru města a v Lochotínském parku u amfiteátru.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio