Slavnostní dýňové řezy

podle paní Lenky Rojíkové.

Suroviny na korpus:

1 hrnek mouky
1 hrnek kokosu
1 hrnek tekutého obilného nápoje
olej
1 lžička prášku do pečiva - vinného kamene

Suroviny na dýňový agar:

vydlabanou a oloupanou dýni
sůl
pšeničným nebo rýžovým sirup
4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina).

Suroviny na polevu:

1 šálek obilného sirupu
1 lžíci maizeny
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci oleje
1 lžíci karobu (kakaa)
1 lžičku skořice
2 lžičky agaru

Postup:

Pečený korpus:

1 hrnek mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek tekutého obilného nápoje, trochu oleje a lžička prášku do pečiva - vinného kamene. Vše smícháme, těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a upečeme do zrůžovění.

Dýňový agar:

Vydlabanou a oloupanou dýni dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, osolíme špetkou soli a dusíme do měkka. Stáhneme ze sporáku, dýni osladíme pšeničným nebo rýžovým sirupem a rozmixujeme do hladka. Z množství odměříme 1 l tekutiny, ke které přidáme 4 lžičky agaru (mořská řasa – přírodní želatina). Dýni s agarem necháme ještě probublat, znovu rozmixujeme, lehce vychladíme a vlijeme na pekáč s vychladlým korpusem. Necháme ztuhnout.

Poleva:

Svaříme 1 šálek vody a 1 šálek obilného sirupu. Vedle si v hrnku rozmícháme 1 lžíci maizeny (kukuřičný škrob), 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci oleje, 1 lžíci karobu (kakaa), 1 lžičku skořice a 2 lžičky agaru. Tuto směs pak vlijeme do vařícího sirupu, necháme chvíli provařit a před použitím lehce vychladíme.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.