Šlehaná buchta s jablky
podle paní Mileny z Třemošné
- 6 vajec
- 6 lžic studené vody
- 20 dkg pískového cukru
- 25 dkg polohrubé mouky
- 8 plných hrstí nahrubo nastrouhaných jablek
- olej na vymazání pekáče
- strouhanka na vysypání
Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme vodu a po částech cukr a žloutky. Nakonec lehce vmícháme mouku. Pekáč poklademe nastrouhanými jablky a prsty nebo lžící upěchujeme ke dnu. Vlijeme těsto a stejnoměrně rozhrneme.
Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 10 minut. Poté buchtu přikryjeme alobalem (pečícím papírem),snížíme teplotu na 150°C a pečeme po dobu asi 30 minut. Buchtu vyndáme z trouby a necháme ji 5 - 10 minut vychladnout. Pak pekáč s buchtou vložíme do většího hlubokého plechu a postavíme do dřezu, kde je studená voda a necháme odpařit. Buchta jde pak dobře vyklopit.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.