Šlehaná buchta s jablky

Vaření s M. Kuntzmannovou , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mileny z Třemošné

Ingredience
  • 6 vajec
  • 6 lžic studené vody
  • 20 dkg pískového cukru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 8 plných hrstí nahrubo nastrouhaných jablek
  • olej na vymazání pekáče
  • strouhanka na vysypání

Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme vodu a po částech cukr a žloutky. Nakonec lehce vmícháme mouku. Pekáč poklademe nastrouhanými jablky a prsty nebo lžící upěchujeme ke dnu. Vlijeme těsto a stejnoměrně rozhrneme.

Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 10 minut. Poté buchtu přikryjeme alobalem (pečícím papírem),snížíme teplotu na 150°C a pečeme po dobu asi 30 minut. Buchtu vyndáme z trouby a necháme ji 5 - 10 minut vychladnout. Pak pekáč s buchtou vložíme do většího hlubokého plechu a postavíme do dřezu, kde je studená voda a necháme odpařit. Buchta jde pak dobře vyklopit.