Slibný začátek

31. leden 2008
Publicistika

Asi je pro málokoho překvapením, že vstup naší země do schengenského prostoru nevyvolal jen kladné reakce, ale také pochopitelné obavy. Ty se týkaly především negativních důsledků nárůstu motorových vozidel na pohraničních komunikacích. Vedle toho měla část veřejnosti strach ze zvýšené kriminality. Jak ale prozradila nedávno vydaná policejní statistika týkající se krušnohorských Kraslic a jejich okolí, ukázaly se tyto obavy jako liché. Více v poznámce Lubomíra Stejskala.

Lidé žijící v kraslickém pohraničí měli pro své obavy následující prosté zdůvodnění. Po otevření hranic a zrušení služeben cizinecké a pohraniční policie vznikne v oblasti nežádoucí vakuum a v něm se bude lépe než dosud dařit nekalým živlům. Takovýto argument nepostrádá logiku, a tak nezbývalo než čekat, jaká bude skutečnost. Řekněme hned, že velice dobrá - možná dokonce lepší než očekávali i umírnění pesimisté. Nechme ale hovořit čísla.

Schengen - Evropou volnou cestou

Zatímco loni evidovali policisté v Kraslicích a okolí každý měsíc střídavě mezi třemi a čtyřmi desítkami porušení zákona, během prvních tří týdnů nového roku, tedy za dobu fungování takzvaného Schengenu, jich bylo čtyři a půlkrát méně. Tento dramatický pokles ovšem není náhodný, ale má svoji zákonitost. Myslí si to člověk nad jiné povolaný, Karel Stodola, šéf kraslických policistů. Podle jeho vyjádření část mužů v uniformě, kteří do 20. prosince loňské roku sloužili na hranicích, našla nové působiště na obvodních odděleních. V ulicích je více ochránců pořádku, což má na pokles kriminality bezpochyby pozitivní vliv.

Karel Stodola je také přesvědčen, že příznivou statistiku v oblasti páchání trestní činnosti ovlivnil také kamerový systém, jehož prostřednictvím je pod policejní kontrolou hlavní silniční tah v Kraslicích.

Jako sympatický vedlejší efekt je možné hodnotit pokles dopravních přestupků. Také za tímto trendem se skrývá personální opatření. Na silnicích Kraslicka totiž operují od nového roku čtyři dopravní policisté. Ti sice mohou představovat pro nejednoho řidiče, zejména z těch méně ukázněných, noční můru, ovšem zjištěné zlepšení kázně při řízení motorových vozidel mluví jasně v jejich prospěch.

Doprava

Abychom si ale situaci na Kraslicku nemalovali v příliš růžových barvách. Pozitivně budeme moci hodnotit vývoj v poklesu kriminality teprve poté, až bude potvrzen dlouhodobou statistikou. Zatím můžeme konstatovat pouze tolik, že první čísla zpracovaná během úvodních týdnů fungování schengenského systému vypadají na Kraslicku velice slibně.

Nicméně až čas ukáže, zda se jednalo o výjimku nebo nový úkaz, který pak jistě přivítají všichni slušní občané žijící v této části Krušných hor včetně dosavadních skeptiků.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.