Slovenské pirohy s brynzou můžeme oživit levandulí, ve studené zimě nám připomene horké léto

Slovenské pirohy s brynzou oživené levandulí
Slovenské pirohy s brynzou oživené levandulí
0:00
/
0:00

Než se naplno vrhneme do masopustních radovánek, měli bychom si podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové v lednu od masa odpočinout a do odlehčeného jídelníčku zařadit bezmasá jídla. Mezi ně patří veškeré luštěniny, ale například i bezmasé Slovenské pirohy s brynzou. A nebyla by to propagátorka kytek k jídlu, kdyby do nich nepropašovala nějakou tu květinku. V tomto případě levanduli, která na nás dýchne vzpomínkou na loňské léto.

Suroviny pro 6 osob

Na těsto:

1 kg brambor

sůl na pokrytí plechu/pekáčku

500–800 g polohrubé mouky

1 vejce

Do náplně:

500 g brynzy

1 lžíce sušených květů levandule

1 kávová lžička hrubé soli

Na přelití:

2 velké cibule

3–5 lžic sádla      

Postup:

Brambory upečeme ve slupce na plechu pokrytém vrstvou soli a necháme odpočinout do druhého dne. (Sůl si můžete nechat na další pečení brambor pro jiné příležitosti.) 

Levanduli s trochou hrubé mořské soli rozmělníme v hmoždíři a zamícháme do brynzy.

Cibuli nakrájíme na tenké kroužky a zvolna osmažíme v rozpáleném sádle.

Pečené brambory oloupeme, propasírujeme a ze všech ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Z něj vyválíme tenké pláty a ty nakrájíme na pásy široké asi 5 cm. (Šířka pásu i další postup záleží na velikosti kolečka, kterým budete vykrajovat.)

V pravidelných rozestupech dáváme na polovinu pásu kuličky brynzové náplně. Překlopíme druhou polovinou. Kolem kuliček vytlačíme přebytečný vzduch a pak vykrajujeme kolečka. Kuličky protlačí těsto nesouměrně na jednu stranu, čímž vzniknou půvabné jánošíkovské čepičky.

Vaříme v osolené vodě, dokud pirožky nevyplavou.

Podáváme na nahřátých talířích přelité rozpuštěným sádlem a zdobené smaženými cibulovými kroužky.