Smutný advent v Pramenech

10. prosinec 2009
Publicistika

Výraz advent znamená očekávání příchodu betlémského dítěte, což je prapůvodní podstata vánočních svátků. V přeneseném slova smyslu prožívají svůj zvláštní advent obyvatelé obce Prameny v regionu Mariánských Lázní. Počínaje příštím týdnem se budou moci sami přesvědčit jaké to je, když po dvaceti letech fungování polistopadové demokracie neřídí obec starosta s týmem zastupitelů, ale státem dosazený správce. Téma pro Lubomíra Stejskala:

Ta tabulka společnosti Creditinfo Česká republika z konce loňského roku nevěštila nic dobrého. Přinášela podíl dluhů tuzemských obcí k hodnotě jejich majetku. Prameny u Mariánských Lázní se 150 obyvateli obsadily třetí nejhorší příčku. Jejich podíl představoval bezmála třiapadesát procent. Vyjádřeno číselně, dluhy se vyšplhaly na tři desítky milionů korun. Dodejme, že v obci, která se nyní musí spokojit s rozpočtem téměř desetkrát menším. Smutnou ironií je, že důvodem enormního zadlužení obecní pokladny byl dobře míněný, ale neuskutečněný záměr. Souvisí s názvem obce: v jejím katastru se opravdu nacházejí léčivé prameny. V představě dlouholetého polistopadového starosty Václava Brennera měla vzniknout jejich stáčírna a obnoveny lázně. Kalkulace byla jasná: dostane-li obec za litr léčivé vody čtyři haléře, a těch litrů tam vytéká každou sekundu patnáct, činí to za rok 19 milionů korun. Nebyl tedy důvod nezadlužit se, neboť návratnost se jevila jako více než jistá.

Bohužel milionové finanční náklady na projekt, podzemní vrty a vykoupení pozemků zůstaly obci jako obtížně řešitelné břemeno, neboť realizace nepřekročila hranici snů. Zlé jazyky tvrdí, že kvůli odporu ochránců přírody a občanských sdružení. Mylný byl také předpoklad vedení obce, že náklady zaplatí investor. Ten ale od poté, co byl záměr ekologicky zaměřenými aktivisty zablokován, od celé věci ustoupil. Pak už bylo jasné pouze jedno: opět se potvrdila platnost hesla, že cesta do finančního pekla je dlážděna dobrými úmysly. Bylo by ovšem nespravedlivé bývalého starostu lacině odsoudit. Vždyť v tom základním pravdu má: nevyužít dostupného přírodního bohatství bylo a je chybou.

Logo

A aby toho nebylo málo, postihl obec jev v demokracii vídaný jen ojediněle. Tuto sobotu se měly uskutečnit v Pramenech mimořádné volby. Lidé ale k urnám nepůjdou, protože chybí to nejpodstatnější - kandidáti. Proto od neděle povede obec státem dosazený úředník se značně omezenými pravomocemi. Období bez investic, ale s povinností dluhy uhradit. Prameny se tak dostaly na samé dno. Čeká je další prodej obecního majetku - včetně budovy radnice. A léčivá voda bude dál bez užitku vytékat do okolních polí. Vskutku smutný advent někdejšího lázeňského městečka, před válkou výkladní skříně jižní části Slavkovského lesa.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio