Sobotní kulturní echo

22. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Poslední premiérou sezóny Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni bude dnešní uvedení tragikomedie „Garderobiér" od současného anglického dramatika Ronalda Harwooda. Pravda s iluzí i tragika s humorem se spojí na jevišti plzeňského Komorního divadla v režii Zdeňka Kaloče dnes v 19 hodin, v hlavní roli uvidíte Antonína Procházku.

Milovníci klasické operety by neměli vynechat představení slavného Straussova „Netopýra" - dnes večer ve Velkém divadle v Plzni. Široký proud romantických i vtipných, lyrických i dramatických, ale vždy krásných melodií, vás v plzeňském Velkém divadle potěší v 19 hodin.

V Klatovech pokračují „Klatovské divadelní slavnosti". Sobotní program přehlídky ochotnických divadelních spolků a společností zahrnuje 4 představení, první z nich začne na nádvoří jezuitské koleje v 10 hodin. Dnešní den uzavře „Hudební večer na klatovské Hůrce" od 20 hodin.

„Den Meliny Mercouri" se dnes uskuteční na Anglickém nábřeží a v Kopeckého sadech v Plzni. Prezentovat se na něm budou plzeňské neziskovky, těšit se můžete také na národní přehlídku street dance, divadelní představení pro děti i dospělé, tančírnu před konzervatoří nebo minutové rozhlasové hry. Organizátoři uvítají, když se zapojíte do pokusu o nový český rekord v co největším počtu lidí v pruhovaném svršku, ke sčítání dojde v 18 hodin u hlavního tanečního pódia pod dozorem komisaře Agentury Dobrý den.

Festival „Živá ulice - Plzeňská setkání" startuje dnes v 15 hodin v Plzni, konkrétně v Šafaříkových a Křižíkových sadech. Úvodní dvoudenní akce „Vítání léta" sestává z loutkových představení souboru Buchty a Loutky, swingové tančírny, lekcí tance, vztyčení festivalového totemu, letních her a další zábavy. Kompletní program je k dispozici na webu www.zivaulice.eu.

Hudební i divadelní vystoupení, dobové hry pro děti i dospělé, staročeský jarmark, odemčené pivovarské skalní sklepy s ochutnávkou piva, chodské koláče, trdelníky a další dobroty - to všechno vás čeká na tradičních „Chodských slavnostech" v Chodové Plané. Program v areálu tamního zámku je rozvržen od 9 do 18 hodin. Pivovar nabízí prohlídky svých prostor mezi 11. a 17. hodinou a pak ještě „Večer na Staré sladovně" s Chodovarkou a Rullete Music Bandem od 18 do 23 hodin.

Spousta muziky, krátké filmy, vystoupení ochotníků a taneční, žonglérské nebo grafické workshopy - to je „Festival Před Letem" v Sušici. Jeho první část se odehraje v novém amfiteátru Komunitního centra v Klostermannově ulici od 13 hodin, na 22. hodinu se festival přesune do klubu Tradiční Kloub v sušické Sokolovně, kde proběhnou poslední koncerty a afterparty.

Tradiční „Slavnosti kaše" by vás dnes mohly přitáhnout do Horažďovic. Od 10 hodin do půlnoci se na nich vystřídají hudebníci, divadelníci, kuchaři i zástupci malých pivovarů. Ve 13 hodin vyrazí historický průvod městem, v 16 hodin budou vyhlášeny nejlepší recepty a kuchař a naváže soutěž o největšího jedlíka kaše, vyvrcholením bude velká ohňová show ve 23 hodin.

„Svátek dechovky" se dnes koná v Blovicích. Od 13 hodin 30 minut budou na blovickém náměstí vyhrávat Rožmitálská Venkovanka, Hořovická muzika a Šohaji, odpolednem s dechovkou v Blovicích vás provede Karel Hegner.

Na tradiční rockovou zábavu pod širým nebem se skupinou Sifon zve pořádající Sbor dobrovolných hasičů Šťáhlavice. Na louku u řeky ve Šťáhlavicích dorazte v 18 hodin, vstup je zdarma.

Práce malíře, grafika, ilustrátora a karikaturisty Oldřicha Jelínka ode dneška najdete na výstavě v Dolním Hradišti na Plzeňsku. Autor bude přítomen na dnešní vernisáži, která je naplánována na 15. hodinu, výstava v Dolním Hradišti potrvá do 21. července.

„Atraktory z Velhartic - Malířské úvahy z Pošumaví" - to je název bilanční výstavy akademického malíře Miroslava Šislera, kterou ode dneška nabízí Galerie Sirkus v Sušici. Výstava potrvá do 17. srpna.

Tereza Kerndlová, Vlastimil Korec a děti z dětských domovů budou účinkovat na dnešní akci „Rošťák roku 2013" v Městském divadle v Mariánských Lázních. Její součástí bude vyhodnocení výtvarné soutěže o nejlepší výkres s tématem „Dítě a dnešní svět". Začátek je ve 14 hodin 30 minut.

Spustit audio

Více z pořadu