Sobotní kulturní tipy

8. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operetu „Polská krev" má na programu Velké divadlo v Plzni. Druhá ze šesti operet Oskara Nedbala bývá označována za nejlepší z nich. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v 19 hodin.

V Komorním divadle v Plzni vás v 19 hodin pobaví muzikál scénáristy a textaře Radka Balaše a hudebního skladatele Ondřeje Brouska „Adéla ještě nevečeřela". Hrdě se hlásí ke své filmové předloze, přidává ovšem mnoho nového. Dočkáte se i překvapení v podobě zpívající a tančící Adély, která se má ke svému zločinnému stvořiteli s přítulností takřka milostnou.

Na inscenaci „Přehrada" láká všechny milovníky divadla Západočeské divadlo v Chebu. Hrdinský epos z velína hydroelektrárny o boji s rozbouřenou hladinou přehradní nádrže i s proudy citů, výčitek a frustrací nastudoval s herci chebského divadla režisér Zdeněk Bartoš. Praštěná aktovka s nezaměnitelně komickou poetikou autora Reného Levínského je ve studiu d Západočeského divadla naplánována na 19. hodinu.

S Antidivadlem můžete oslavit jeho 20. narozeniny v Divadle Dialog v Plzni. Speciální a neopakovatelné vystoupení k nikdy nečekanému jubileu se tam uskuteční od 19 hodin.

„Architektura a urbanismus krušnohorských horních měst" - to je téma přednášky historika architektury Lubomíra Zemana, která se koná od 17 hodin v Muzeu Královská mincovna v Jáchymově. Nejnáročnější zděná forma jáchymovských měšťanských a patricijských domů je v českých zemích naprosto unikátní. Výstavné zděné domy byly dílem městských stavebních hutí, které sem přinesly vzory tehdejší vyspělé saské architektury.

Už potřetí proběhne cestovatelský festival „Letem světem". Zváni jste dnes mezi 10. a 21. hodinou do kulturního domu Šeříková v Plzni. Těšit se můžete na cestovatelské fotoprojekce z mnoha zemí, exotické tance i hudbu, semináře, fotovýstavy, čajovnu a ochutnávky exotických jídel.

„Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni" - známou pohádku Václava Čtvrtka uvádí Divadlo Alfa v Plzni od 15 hodin. Podaří se ševci Kubovi a jeho milé Stázině překonat úklady, které jim strojí knížecí správce Kolomajzna, vodník Kebule i sám císařpán, který násilím drží Kubu ve Vídni?

„Kaimovo dobrodružství" - příběh o malém černošském chlapci, který už chce být dospělý a tak se sám vydá do pralesa na svůj první lov, nabízí Loutkové divadlo V Boudě. S dětmi od 3 let můžete přijít do knihovny v Plzni - Skvrňanech na 16. hodinu.

Na „Hravou sobotu s Bambulí a Famfulí" se můžete spolu se svými ratolestmi od 3 let vypravit do Měšťanské besedy v Plzni. Od 14:30 hodin je tam nachystáno odpoledne plné soutěží, hudby a tanečků s oblíbenými klauny.

Masopustní odpoledne vás od 14 hodin čeká v Muzeu Českého lesa v Tachově. O hodinu dříve vyrazí průvod maškar od Základní školy Hornická, v prostorách muzea pak bude předvedena masopustní svatba a pohřeb Bakchuse. Zájemci si budou moci prohlédnout muzejní expozice, připravena je i výtvarná dílna s výrobou škrabošek. Před muzeem bude vyhrávat Hradčanská čtyřka.

Spustit audio