Sobotní kulturní tipy

10. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Poctu jubilujícím tvůrcům české opery" dnes složí Karlovarský symfonický orchestr. Koncert se uskuteční od 19:30 hodin v Karlovarském městském divadle. Vedle sólových árií zazní sborové scény ze Smetanovy „Prodané nevěsty", Dvořákovy „Rusalky" a Blodkovy opery „V studni". Účinkuje profesionální Pěvecký sbor Českého rozhlasu a sólisté českých operních scén.

Festival humoru „Komedy fest" v Plzni dnes láká v 19 hodin na zpověď novopečeného otce „Show táta" se slovenským hercem Romanem Pomajbo a ve 20 hodin na francouzskou komedii „Drahouškové" z produkce Divadla Kalich s Janou Paulovou a Pavlem Zedníčkem v hlavních rolích.

Balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče „Anna Karenina" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Na jeho jevišti Tolstého slavný román ožije v 19 hodin.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" má v 19 hodin na programu Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow.

Drama Karola Sidona „Shapira" na dnešek připravilo Západočeské divadlo Cheb. Koncem 19. století propukl v Londýně skandál s takzvanými Shapirovými rukopisy. Po druhé světové válce se jediná přeživší Shapirova dcera snaží očistit jméno svého otce. S jakým výsledkem? To se dozvíte v 19 hodin v chebském divadle.

„Radnický dráček" - oblastní přehlídka činoherních divadelních souborů hrajících pro děti dnes a zítra ovládne Radnice na Rokycansku. Všechna představení budou odehrána v Kulturním domě U Růže. Doprovodnou akcí přehlídky je dnešní varhanní koncert Drahomíry Matznerové od 19 hodin v kostele svatého Václava v Radnicích.

„Srdcem pro děti" - to je název dnešního charitativního koncertu, na který jste zváni do Kulturního domu v Klatovech. Vystoupí na něm například Bára Zemanová a zpěváci z muzikálu „Děti ráje". Výtěžek bude rozdělen mezi handicapované děti z Klatovska, Sušicka a Horažďovicka. Začátek koncertu je ve 14 hodin.

„Rozhovory" - výstava obrazů Galiny, fotografií Radovana Kodery a plastik Heleny Sequensové a Adama Stanka má dnes v 16 hodin vernisáž na zámku Valeč na Karlovarsku. Potrvá do konce října.

„Národní pouť" proběhne o tomto víkendu v Žihli na severním Plzeňsku. Hlavní část bohatého kulturního programu je naplánována dnes od 13:30 do pozdních večerních hodin, těšit se můžete například na Milana Drobného a jeho největší hity od 15 hodin. Už dopoledne v 9 hodin zahraje v Žihli před obecním úřadem dechová hudba a následovat bude průvod a položení věnců u památníku obětí fašismu.

Do života lidí v pravěku dnes můžete nahlédnout v plzeňské ZOO, zároveň si vyzkoušíte práci archeologů. V Zoologické zahradě se koná první z letošních „Dnů pravěkých technologií", které pořádá občanské sdružení Oživená (pre)historie. Do září se můžete těšit na celkem 8 těchto akcí doplněných o tématické hry a soutěže.

Spustit audio