Sobotní kulturní tipy

31. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Evropský den sousedů" můžete oslavit na řadě míst v Plzni. Připraveny jsou komentované procházky, sousedské večeře i bohatý kulturní program.Zamířit můžete například do Zapomenuté zahrady - opuštěného sadu nad ulicí Pod Záhorskem na Roudné. Na tomto místě se pro vás chystá společné vaření hlívového guláše a večerní oheň s hudbou a vyprávěním. Pro děti pak zábavně-naučný program. Přijďte od 16. do 21. hodiny do plzeňské Zapomenuté zahrady.

Vítáni budete také na „Sousedském jarmarku" v okolí Regionálního dobrovolnického centra TOTEM v Bolevci a to od 14 do 19 hodin.
Podrobnosti k „Evropskému dni sousedů" v Plzni najdete na mesicmelinymercouri.cz.

„Koncert duchovní hudby" se koná v kostele svatého Jana Evangelisty v Blovicích na jižním Plzeňsku. Je součástí oslav 730. výročí založení města. Zazní výběr z děl Brixiho, Mozarta, Dvořáka a dalších skladatelů. Účinkuje Chrámový sbor s orchestrem při bazilice svaté Markéty v Praze Břevnově. Začátek „Koncertu duchovní hudby" v Blovicích je v 15 hodin, vstupné dobrovolné.

Bavorský evangelický pozounový sbor z Weidenu si můžete poslechnout v českém katolickém kostele - konkrétně v románském kostele svatého Mikuláše v Potvorově na severním Plzeňsku. Zváni jste na 18. hodinu.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" uvádí Velké divadlo v Plzni. Vychutnat si ji můžete v italském originále s českými titulky - od 19 hodin.

Klasický tanec, step, moderní tanec a jazz, lidový a charakterní tanec - to jsou obory Baletní školy při Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Její žáci v 16 a v 19 hodin vystoupí v Komorním divadle. Baletní škola v současné podobě funguje od roku 1990 a má kolem 220 žáků ve věku od 4 do 20 let.
Plzeňské Komorní divadlo tímto končí letošní divadelní sezónu. Po půlstoletí se jeho stávající scéna uzavírá, nová bude pro veřejnost slavnostně otevřena 2. září.

„Dobře placená procházka" dvojice Suchý/Šlitr vás naposledy pobaví v Západočeském divadle v Chebu. V legendární semaforské jazzové opeře členové chebského souboru hrají, zpívají a tančí za doprovodu živé kapely - v derniéře od 19 hodin v chebském divadle.

Západočeský symfonický orchestr odpoledne koncertuje na Kolonádě v Mariánských Lázních. Kolonádní koncert je naplánován na 16. hodinu.

Na 25. ročník „Jízdy historických vozidel okolím Plzně" láká Veteran Car Club Plzeň. Jde o jednu z největších akcí svého druhu v Česku, očekává se účast 120 posádek často unikátních automobilů a motocyklů. Více než polovinu startovního pole by měly tvořit stroje vyrobené před 2. světovou válkou. K vidění budou od ranních hodin na Bolevecké návsi v Plzni, na cestu po Plzeňsku a Rokycansku se vydají od 10:30. Během odpoledního návratu vozidel zpět na Boleveckou náves bude návštěvníkům vyhrávat plzeňská kapela Pilsner Jazz Band, následovat bude vyhlášení vítězů soutěže a předání cen.

Floriánské slavnosti" u příležitosti 130 let své existence pořádá Sbor dobrovolných hasičů v Radnicích na Rokycansku. Přijďte od 14:30 na náměstí Kašpara Šternberka.

Na nejznámější historická místa popisovaná ve slavném románu Aloise Jiráska „Psohlavci" vás zavede běžecký závod „Chodsko Grand Prix". Start je v 11 hodin v Klenčí pod Čerchovem. Trasa má 11 kilometrů. Závod je součástí soutěže „Běžec Chodska". Přihlásit se je možné nejpozději půl hodiny před startem.

Spustit audio