Sokolovský model

19. srpen 2010
Publicistika

Nedávná policejní kontrola v karlovarských restauracích znovu poukázala na letitý problém, jakým je podávání alkoholu mladistvým. Není to ovšem jediný negativní jev, který souvisí zejména s nočním provozem restauračních zařízení a pořádáním diskoték. Více k tématu Lubomír Stejskal.

V jednom sloganu, dokonale vystihujícím genialitu lidové moudrosti, se říká: stejně důležitá jako svoboda projevu je i svoboda po projevu. Totéž můžeme aplikovat i na jevy související s pobytem hostů, zejména pak mladých lidí v restauracích, barech a na diskotékách. Je bezpochyby správné, že policie kontroluje, zda ti lidé, kteří ze zákona nesmějí, nepijí na těchto místech alkohol. Strážci zákona, ruku v ruce se sociálními pracovnicemi, tak vlastně – za veřejné peníze – dbají o zdraví dospívajících jednotlivců. Poněkud to sice připomíná boj s větrnými mlýny, protože dnešní sedmnáctiletí do roka a do dne usednou ve stejné hospodě a opíjet se budou legálně, ale budiž – zákon je zákon a kontrolovat dodržování jeho paragrafů patří k právům státní moci i v demokratickém režimu.

K tomu je ale nutné dodat, že kromě toho, co se děje uvnitř zábavních podniků, je neméně důležité, co se odehráva na veřejnosti, když hosté tyto podniky opustí. Opilá nezletilá mládež by měla zajímat na prvním místě rodiče. I kdybychom ale tento jev – přítomnost alkoholu v organizmu lidí mladších osmnácti let – zcela vymýtili, což je samozřejmě iluze, budeme se potýkat s problémem mnohem závažnějším. Má podobu pravidelné devastace soukromého i veřejného majetku. Poničené lavičky a dopravní značky, vysypané koše, převrácené kontejnery na separovaný odpad, z kanálů odstraněné poklopy a u výkopů chybějící bezpečnostní zábrany – to jsou jen některé následky nočního řádění mládeže vracející se z tanečních zábav. Minulý týden přišla ze Sokolova zpráva, že majitelé barů a restaurací hledají spolu s Městskou policí způsoby, jak zamezit rušení nočního klidu na předzahrádkách. Vlastním opatřením, označením návštěvníků ve věku osmnáct let a starších reflexními páskami, chtějí zamezit nalévání alkoholu mladistvým. Ne každému se ale tento způsob zamlouvá. Karlovarský primátor Werner Haputman se už nechal slyšet, že v lázeňském městě cestou značkování lidí jít nechtějí. Na druhou stranu ale – během zahraniční dovolené, máme-li stravování v režimu all inclusive, jsme také srozuměni s tím, že dostaneme na ruku umělohmotný náramek.

Lidé v hospodě

Určitý způsob řešení sokolovský model tedy nabízí. Přinese-li výsledky, zaslouží si uznání. Pořád ale zůstane v této oblasti jeden velký úkol. Najít způsob, jak se vypořádat s takzvaným podiskotékovým vandalismem. Úkol to bude o poznání těžší než boj s nešvarem v podobě požívání alkoholu mladistvými.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.