Sólista v koaličním orchestru

23. červen 2011
Publicistika

Zpravodajským námětem číslo 1 v Karlových Varech je v těchto dnech odvolání druhého muže magistrátu, prvního primátorova náměstka Jiřího Kotka. Této personální změně se v příspěvku Sólista hráč v koaličním orchestru věnuje Lubomír Stejskal.

Karlovarský koaliční smír mezi primátorem Petrem Kulhánkem a jeho prvním náměstkem Jiřím Kotkem, který byl námětem jednoho z našich publicistických příspěvků 21. dubna, vydržel od té doby přesně dva měsíce. V úterý 21. června byl Jiří Kotek odvolán z funkce prvního náměstka i z rady města. Návrh na jeho sesazení nebyl iniciativou opozice, ale koaličního partnera – hnutí Karlovarská občanská alternativa primátora Petra Kulhánka. Ten ve vyjádření zaslaném médiím vypočítává deset politicky „smrtelných“ hříchů, kvůli nimž nemůže s Jiřím Kotkem dál spolupracovat a nést přitom společnou odpovědnost za chod úřadu. Na prvním místě jmenuje jeho nekoordinovanost a neschopnost týmové práce.


Jiří Kotek je tak trochu osobitý individualista, což můžeme nejlépe ilustrovat na kauze karlovarské multifunkční arény spojené s mediálně známou losovačkou. Argumentace exnáměstka nepostrádá logiku. Předchozí vedení města vybralo dodavatelské firmy na základě podvodného losování, za což bylo pokutováno. Antimonopolní úřad potvrdil, že zadání zakázky bylo nezákonné a tudíž uzavřená smlouva na stavbu arény je - podle Kotkova výkladu - neplatná. Proto podal v květnu žalobu ke Krajskému spoudu v Plzni. Požaduje, aby hala za milardu korun zůstala těm, kdo ji postavili a ti aby městu onu miliardu vrátili. Problém je ale v tom, že žalobu na stavitele KV Arény podal bez vědomí ostatních představitelů radnice včetně primátora. Rada města pak tuto jeho iniciativu dodatečně neschválila a primátor Kotka vyzval, aby žalobu stáhl. Ten ovšem odmítl s tím, že k tomu není žádný důvod. Takové jednání je pro primátora Kulhánka vcelku pochopitelně nepřijatelné. Jeho slova: „Nechci se dočkat toho, že město bude řídit jedna tajuplná osobnost a legitimní vedení města o tom nebude mít ani ponětí.“

Magistrát Karlovy Vary


Toto byl jeden z důvodů proč Karlovarská občanská alternativa po neúspěšném smírčím řízení s formací Alternativa Jiřího Kotka ve věci jeho výměny vypověděla koaliční smlouvu. Přesto by se koalice rozpadnout nemusela. Jiří Kotek po svém odvolání prohlásil, že do opozice odejít nehodlá. Chce být i nadále, jako řadový zastupitel, součástí koalice K20, která má většinu jediného hlasu. Právě ten jeho bude od nynějška oním jazýčkem na váze. V regionální tisku se nechal slyšet: „Budu hlasovat s koalicí. A když nebudu souhlasit, tak podle sebe.“ Z tohoto pohledu, pokud se karlovarskou koalici K20 podaří udržet, vzroste jeho politická hodnota. A on sám se vrátí do role, která mu sedí asi nejlépe. Role svérázného individualisty. Čověka s dobrými úmysly, ale ne vždy přijatelnými způsoby řešení. Minimálně do příštích voleb bez reálné výkonné moci.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.