Stará Šumava vystupuje z nové knihy

17. duben 2009
Tento pořad

Padesátileté sběratelství osudů zaniklých šumavských řemesel přináší kniha Šumavské vzpomínky na časy, kdy práce voněla lesem, kterou uvedlo na trh plzeňské vydavatelství a nakladatelství RegionAll. Společně ji napsali Pavel Nedvěd a Hana Voděrová. Materiály shromažďoval Pavel Nedvěd, který v 50. letech minulého století pracoval jako pohraničník v zaniklé vesnici Gsenget a poté pátral po lidech, kteří v postupně zaniklých vesnicích žili a pracovali. Dominik Mačas se Hany Voděrové zeptal čí vzpomínky ve své knížce zaznamenali:

Kniha je prvním dílem z chystaného cyklu, tentokrát s podtitulem "na časy, kdy práce voněla lesem" a autoři už pracují na dalším dílu, který se bude věnovat prvním zemědělcům z horských dvorů. Následovat budou "turisté, sportovci a výletníci" a "sklářské rodiny".

První kniha Šumavské vzpomínky představuje kromě pašeráků, uhlířů, smolařů, lesních pastevců, výrobců potaše pro sklárny, pytláků také unikátní společenství, a to sběrače mravenčích vajíček.

Logo

Osmdesátiletý Pavel Nedvěd, který žije v domku v Kladně pátral s diktafonem a notýskem po informacích, řemeslech a místech, kde společenství, kterým dával les obživu, žila a pracovala. Postupně prý přestal Šumavu pouze pozorovat a vnímat a začal se ptát. Především na staré obyvatele, po nichž jsem všude viděl jen opuštěné a rozpadající se usedlosti nebo vesnice.

Fotograficky je kniha doplněna historickými snímky ze soukromých sbírek i z Muzea Šumavy i současnými fotografiemi Jana Kavale.

Spustit audio