Stará synagoga v Plzni je znovu otevřená. Sloužit bude modlitbám i oslavám svátků

19. červen 2014

Desítky let čekala na svou záchranu a jeden čas byla dokonce na seznamu nejohroženějších památek v České republice. Řeč je o Staré synagoze v Plzni. Nejstarší dochovaná židovská památka ve městě se nakonec dočkala: prošla náročnou rekonstrukcí za 32 milionů korun a představila se poprvé v obnovené kráse.

Stará synagoga byla „oživena“ vnesením tóry. O to se postaral vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon. Následně ji uložil do svaté schrány za závěsem.

Svatostánek je bohatě zdobený a obklopuje ho malovaný baldachýn. V synagoze se nachází vždy u stěny, orientované k Jeruzalému.

Stará synagoga byla postavena v roce 1859. Stojí ukrytá ve vnitrobloku domů v centru města. Má dvoupatrovou dřevěnou galerii, strop zdobí dřevěné kazety.

Autorem návrhu na obnovu synagogy je plzeňský architekt Jan Soukup. „Byla zcela zdevastovaná. V roce 1997 jsme dělali projekt na obnovu krovu. Ta byla provedena, ale jinak už se na to nesáhlo. Podlaha byla ukradená, všechno bylo nějak divně přetřené. Vypadala velice, velice žalostně,“ vzpomíná.

Několik let tak byla Stará synagoga v obležení restaurátorů. Pracovali pod vedením Tomáše Rafla, podle kterého nejobtížnějším úkolem bylo sladění a harmonizace všech detailů do celku. Detaily ale bylo třeba nejprve znovu objevit.

„Měli jsme k dispozici fotografie, nějakou dokumentaci, ale nejvíc nacházíme přímo na místě. To znamená: když čistíme stěny, tak tam můžeme najít zbytečky, zlomky barevnosti. A to potom se dá dohromady s těmi informacemi z fotografií,“ popisuje Tomáš Rafl.

Stará synagoga v Plzni po náročné rekonstrukci

Předsedkyní Židovské obce v Plzni je Eva Štixová. Starou synagogu bude obec využívat při pátečních modlitbách a všech svátcích. „Vejdeme se tady docela snadno a nebude to vypadat špatně jako ve Velké synagoze, kde na každou řadu sedí jeden člověk,“ pochvaluje si s tím, že pravidelně se schází 50 až 60 členů obce.

V synagoze jsou také umístěny dvě expozice, jejichž kurátorem je Václav Chvátal. V prvním patře tak mohou návštěvníci zhlédnout historii regionálních židovských obcí. Dějinný přehled končí holocaustem.

„Ale protože život nakonec vždycky vyhraje, tak na druhé galerii mohou vidět běh života Židů, židovské rodiny, tradice, zvyky. No a potom je speciální část věnovaná svátkům,“ dodává Chvátal.

Stará synagoga v Plzni je otevřená každý den od 10 do 18 hodin.

Stará synagoga v Plzni po náročné rekonstrukci
autoři: čer , Marína Dvořáková
Spustit audio