Statek U Matoušů prochází rekonstrukcí

21. srpen 2020 09:35

Národní kulturní památka Selský statek u Matoušů v Plzni Bolevci má novou střechu. Na jednu polovinu střechy jich bylo zapotřebí několik tisíc. Udělat došky a správně je svázat umí u nás jen doškaři z Hroznové Lhoty na jižní Moravě. My jsme za nimi vyrazili do Bolevce.

Šest a půl tisíce žitných klasů pečlivě svazují a pokládají na střechu selského statku U Matoušů odborníci na tuto tradiční pokrývačskou techniku. „Celá jedna strana je téměř pokrytá, musíme to ještě učesat hráběmi, zařežeme spodek a je to hotové,“ popsal František Pavlica.

Žitné klasy museli pokrývači na Moravě, odkud i s materiálem přijeli, posíct starým samovazem, vymlátit a zhotovit. Práci mají rozdělenou: Josef Pavlica kropí a nahazuje došky, David Koryčanský navazuje došky na střechu. Jednu stranu střechy pokládali čtyři dny ve čtyřech lidech.

Střecha přečká i nepřízeň počasí

Střecha by podle nich měla vydržet 15 let, životnosti přidá fakt, že statek neobklopují stromy, takže sluníčko může došky neustále vysušovat. Bouřky i vítr prý střecha přečká bez problémů.

„Konkrétně tady navázali na polovinu střechy kolem tří tisíc došků, na Moravě to při nakládání kluci počítali. Ještě zbývá dovázat pár došků na lícovou stranu, tato strana je trochu delší, takže to bude asi 6,5 tisíc došků,“ vypočítala manažerka statku U Matoušů Marcela Poláková.

Až bude hotová střecha, přijde na řadu rekonstrukce interiérů, podlah, stropů a původních výmaleb. Podle Marcely Polákové by se statek měl návštěvníkům otevřít 18. března příštího roku.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související