Stav dotací z EU na česko-německé hranici

15. duben 2005
Tento pořad

Ve Františkových Lázních dnes zasedali členové přeshraničního sdružení měst a obcí Euregio Egrensis. Hlavním programem setkání bylo zejména hodnocení činnosti spolku za uplynulý rok. Účastníci schůzky se ovšem zmiňovali také o zajímavých přeshraničních projektech.

Obce na české straně hranice s Německem dostanou na své projekty z programu Interreg III A výrazně méně prostředků než jejich partneři na saské nebo bavorské straně. To pak brání realizaci některých společných projektů.

Logo

Finanční prostředky poskytnuté Evropskou unií české straně jsou jen sedminou peněz vyčleněných pro bavorské pohraničí. Ještě větší disproporce je na česko-saském pohraničí. Důsledkem toho je, že česká strana nestačí podle držet krok s německými partnery v počtu, skladbě a spolufinancování projektů.

Zatímco na česko-saské hranici české strana může od loňska do roku 2006 využít zhruba 9,8 milionu eur (asi 294 milionů korun), saská pak zhruba 92 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun). Podobný, i když trochu nižší, je nepoměr na česko-bavorské hranici.

autor: zdt | zdroj: ČTK
Spustit audio