Sté výročí českého skautingu si připomněli skauti v Plzni

25. duben 2012

Je to už sto let, kdy středoškolský profesor Antonín Benjamin Svojsík vydal knihu Základy junáctví a uspořádal nedaleko hradu Lipnice první skautský tábor. Právě rok 1912 je proto považován za počátek skautingu v českých zemích. Sté výročí založení si připomínají také skauti a skautky v Plzni.

Na 150 skautů a skautek z různých plzeňských i mimoplzeňských oddílů a různých věkových kategorií se v úterý sešlo na náměstí Tomáše G. Masaryka v Plzni, aby si připomněli sté výročí skautingu.

Na náměstí dorazili světlušky i vlčata, roveři i roverky, ale i bývalí členové junáka, kteří pomáhali skautingu v dobách, kdy byl zakázaný. Oslavy se konaly v den svátku Svatého Jiří, který je patronem všech skautů a skautek.

Skauti se podepisují na šátek

Oslavy začaly pietním aktem, účastníci se pak začali podepisovat na velký šátek, který bude v následujících dnech viset z oken kanceláří Junáka na Americké třídě číslo 29. Skauti také vytvářeli velkou skautskou lilii z barevných papíru nebo symbolicky přeskočili přes provaz a udělali tak skok do druhého století skautingu. Na náměstí také vysadili skautský strom, který tu zůstane jako připomínka stého výročí skautingu.

autor: lum
Spustit audio