Steak z tuňáka s dušenou zeleninou

V současné době máme sluníčko opravdu jen sporadicky a proto je třeba, zejména nyní, kdy nás stále ještě zužuje virová nákaza, doplnit náš organismus vitaminy a také omega-3 mastnými kyselinami, které nám rybí maso poskytuje. Vím, že tuňák není zrovna nejlacinější ryba, ale proč bychom si někdy nemohli „vyhodit z kopýtka“ a dopřát si ji. Nutno říct, že nejen tuňáka, ale i jinou rybu si podle dnešního receptu můžeme připravit.

Ingredience
  • 2 plátky čerstvého tuňáka po cca 200 g
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, mletý pepř
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 400 g oblíbené mražené zeleninové směsi
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • oblíbené bylinky

Plátky ryby otřeme vlhkou utěrkou, osolíme, opeříme, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. V chladu necháme cca ½ hodiny odpočinout.

Pánev necháme rozehřát, její povrch potřeme máslem a připraveného tuňáka opékáme z každé strany cca 3 minuty. Záleží na tom, jak moc chceme mít steky propečené. V žádném případě je však neděláme příliš dlouho, potom by maso bylo vysušené. Hotové steaky přendáme na zahřáté talíře a pokapeme je rozpuštěným máslem. Obložíme dušenou zeleninou a podáváme s plátky pečiva.

Steak z tuňáka s dušenou zeleninou

Příprava zeleniny: V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nerozmraženou zeleninu, osolíme a pod poklicí dusíme několik minut. Zelenina by měla být měkká, nikoliv však rozvařená. Na závěr přidáme jemně nasekané bylinky.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.