Sterilovaný okurkový salát
Jsou prázdniny, čas dovolených a nastala ta pravá okurková sezóna. Dnes to vezmeme doslova a do písmene, připravíme si z okurek velmi lahodný a osvěžující salát, který nás potěší i v zimě. Při jeho konzumaci si nejen pochutnáme, ale můžeme i zavzpomínat na letní čas, kdy jsme si nevěděli rady s přerostlými nakládačkami. A tak zabijeme minimálně dvě mouchy jednou ranou.
Suroviny:
1,5 kg přerostlých nakládaček
6 větších cibulí
2 lžíce koření typu vegeta
200 ml octa
150–200 ml krystalového cukru
Postup:
Omyté, osušené neloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od vegety.
Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.
Salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8–10 minut při 90 °C.
Celková doba přípravy 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.