Středeční kulturní echo

24. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Plzeň je tento týden metropolí českého filmu, pokračuje tu 26. ročník festivalu českých filmů „Finále Plzeň“. Podrobný program soutěžní a bilanční přehlídky českých celovečerních a dokumentárních filmů je k dispozici na internetových stránkách www.festivalfinale.cz. Rozhovory s osobnostmi, které na plzeňské „Finále“ přijíždějí, můžete denně slyšet v našem vysílání, na vlnách Českého rozhlasu Plzeň.

„Anna Karenina“ - balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče dnes v 19 hodin nabízí Velké divadlo v Plzni. Tolstého slavný román vypráví o síle vášně schopné prolomit bariéry společenské konvence. V titulní roli alternují Michaela Musilová a Zuzana Pokorná, orchestr diriguje Petr Kofroň.

Už od roku 1894 baví diváky ve Francii a Evropě rozverná Feydeauova komedie „Taková ženská na krku“. Mladý hrdina se rozhoduje mezi vášnivou milenkou a nevěstou, která by mu přinesla společenskou prestiž, od této zápletky autor odvíjí děj plný postav, divokých situací a gagů. Dnes večer může tato jiskřivá komedie pobavit i vás – od 19 hodin v Komorním divadle v Plzni. Hlavní role ztvárňují Andrea Černá a Jan Maléř.

Po včerejších „Čtyřech dohodách“ vám dnes Jaroslav Dušek v Karlovarském městském divadle předloží „Pátou dohodu“ mexického autora Dona Miguela Ruize. „Pátá dohoda“ člověka přivádí do hlubší roviny sebeuvědomování a navrací k přirozenému pravému já. Připomíná největší dar, kterým se můžeme obdarovat: svobodu být sám sebou. Jak na to, se dozvíte v 19 hodin 30 minut v divadle v Karlových Varech. Část vstupného bude v rámci spolupráce s Jaroslavem Duškem opět věnována Nadaci pro transplantace kostní dřeně.

Jste Ind, pracujete v call centru umístěném v Indii, ale předstíráte, že jste Američan, protože po telefonu vymáháte dluhy z amerických kreditek. Absurdní? A co teprve, když se do člověka na druhé straně linky zamilujete... Vzrušující hru o globalizovaném světě, kde je sotva místo na lásku, nazvanou „Chyba spojení“ můžete od 19 hodin zhlédnout ve Studiu D Západočeského divadla v Chebu. Originál indické autorky Anupamy Čandrasecharové přeložil a upravil Jan Tošovský.

„Oáza smyslů“ – komedii Reného Freunda z prostředí okrašlovací kliniky sehraje v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni soubor Spodina. Režie se ujal Jakub Zindulka.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? To vám odhalí snímek Silvie Dymákové „Šmejdi“, který dnes od 20 hodin promítá Filmový klub Klatovy v kině Šumava.

Sopranistka Gabriela Pechmannová a tenorista Václav Barth dnes mají pěvecký recitál v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Na klavír je doprovodí Daniel Wiesner, zazní skladby Rossiniho, Dvořáka, Smetany a dalších. Začátek je v 19 hodin.

Koncert dětského pěveckého sboru Zvoneček se od 18 hodin uskuteční v Západočeském muzeu v Plzni.

Staropražský kabaret vás dnes čeká v Divadle Klatovy. Tříčlenný soubor dokáže vytvořit skvělou atmosféru „Staré Prahy“ - komponovaný program je nabitý vtipným mluveným slovem se spoustou těch nejlepších písniček z doby našich babiček. Do klatovského divadla zamiřte na 19. hodinu 30. minutu.

Irská hudba a tance ovládnou Městské divadlo v Mariánských Lázních. S irskou taneční show „Fantasy of Dance“ tam hostuje taneční soubor Merlin ze Slovenska. Těšit se můžete na dynamické a působivé taneční kreace, které zvýrazňuje velkolepé scénické a světelné vyznění a mnoho kostýmových převleků – dnes od 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském Městském divadle.

Na novou výstavu prací regionálních výtvarnic láká Galerie Artamo v Plzni. Tentokrát tam budou k vidění obrazy učitelky a žačky - Dany Raunerové a Markéty Jáchymové. Výstavu pojmenovanou „Klid v neklidu“ můžete v Galerii Artamo navštívit do 12. června, vernisáž se koná dnes v 18 hodin.

Komentovanou prohlídku výstavy „Proměny země“ Miroslava Pacnera dnes můžete absolvovat v Galerií U Bílého jednorožce v Klatovech. Retrospektivní výstava rodáka z nedalekých Janovic nad Úhlavou prezentuje autorovy práce z let 1964 až 2012, expozicí vás provede Simona Levá Jandová – v 16 hodin v klatovské Galerii U Bílého jednorožce.

„Čert tě vem!“ – sedm příběhů k poučení i pro zasmání dnes dopoledne uvádí plzeňské Divadlo Alfa. Hra Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka je inscenována jako „divadlo na divadle“ a byla inspirována seznamem sedmi smrtelných hříchů, faustovskou legendou a částečně i Felliniho filmem „Silnice“. Dvouciferný počet postav jednotlivých příběhů s pomocí loutek vytvářejí jen dva herci – Milena Jelínková a Petr Borovský. Představení je vhodné pro diváky od 9 let, kteří jsou na ně zváni na 9. hodinu. Ve stejný čas má Divadlo Alfa na programu také pohádku Ivana Nesvedy „O rytíři Wyndovi a zakleté Markétce“, určenou pro diváky od 6 let.

Spustit audio

Více z pořadu