Středeční kulturní echo

22. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Komedii Williama Shakespeara "Jak se vám líbí" dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Společnosti u dvora vládnou násilí, intriky a ctižádost. Jedinou možností, jak si zachovat vlastní tvář a najít vnitřní harmonii, je útěk. Útočiště pronásledovaným poskytne krajina snů – kouzelný Ardenský les. Hra "Jak se vám líbí! je nabídkou jak moudrého pohledu na život, tak hravé jevištní komediálnosti. Radost z bytí z ní můžete čerpat od 19 hodin v plzeňském Velkém divadle.

"Krvavou svatbu" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Drama, které napsal španělský autor Federico García Lorca, se stalo předlohou k autorskému tanečnímu divadlu mladého tvůrčího tandemu Pešková - Vermelho. V původní hře jde o moderní variantu vesnické tragédie, příběh lásky plný vášnivých emocí. Plzeňský baletní soubor vypráví Lorcova slova pohybem, hudbou, barvou i stínem – dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Na operetu "Polská krev" Oskara Nedbala v provedení plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla dnes láká Karlovarské městské divadlo. "Polská krev" bývá označována za nejlepší dílo Oskara Nedbala a je druhou z jeho šesti operet. Přesto právě na základě toho, jaká hudba v ní zní, mnozí odmítají řadit jejího skladatele k tehdejší vídeňské skupině. Nedbalova hudba zůstala výrazně česká – v Karlovarském městském divadle se jí můžete nechat unášet od 19 hodin 30 minut.

"Sen čarovné noci" – neboli Shakespearovu hru známou jako "Sen noci svatojánské" v novém překladu Jiřího Joska na dnešek nachystalo Západočeské divadlo v Chebu. Název vychází z toho, že děj se odehrává v noci na 1. května. V lese o noci čarodějnic, která je zároveň vítáním jara a oslavou lásky a plodnosti, potkáte dva páry milenců na útěku, rozhádanou královnu víl s králem elfů, snaživé ochotníky nacvičující komedii na vévodskou svatbu a potměšilého skřítka, který to všechno ještě víc zamotává – v 17 hodin v chebském divadle.

"Clarinet factory" ve složení Jindřich Pavliš, Luděk Boura, Vojtěch Nýdl a Petr Valášek vystoupí na 6. uměleckém koncertu, který pořádá Kruh přátel hudby při základní umělecké škole v Kralovicích. Zváni jste na 19. hodinu do refektáře Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

Večer Konzervatoře se dnes uskuteční v Polanově síni Knihovny města Plzně. Své studenty představí Blanka Hejtmánková. Začátek je v 18 hodin.

"Mizející vlny" - snímek oceněný jako nejlepší evropský fantastický film roku 2012 dnes promítá Filmový klub Klatovy. Litevská režisérka Kristina Buozyte v něm rozvíjí příběh mladého informatika Lukase, který se účastní kontroverzního experimentu – vstupuje do mysli mladé ženy Aurory v komatu, aby jí pomohl navrátit vědomí. Jenže místo toho se zaplete do osidel ženiných vášní a fantazií. Nakolik to naruší jeho reálný život, uvidíte od 20 hodin v klatovském kině Šumava.

V Plzni pokračuje Hrákula. Tentokrát jste do Loděnice pod Mikulášským hřbitovem zváni na projekci svérázné komedie "Až vyjde měsíc". Děj je zasazen do 60. let minulého století na romantické pobřeží Nové Anglie. Samovi a Suzy je dvanáct let. Oba spojuje stejný problém: se svým okolím si nerozumí, ale myslí si, že o světě dospělých vědí vše. Na první pohled se do sebe zamilují a uzavřou tajnou dohodu - společně utečou do divočiny. Co jejich zmizení udělá se životem v poklidném městečku, se dozvíte v 21 hodin 30 minut na plzeňském Festivalu Hrákula.

Další přednáška z cyklu zaměřeného na renesanční architekturu se dnes koná v kavárně Galerie výtvarného umění v Chebu. Od 17 hodin tam doktor Richard Biegel bude vyprávět na téma Řím.

Na "Putování po Indii" se můžete spolu s cestovateli Pavlou a Přemyslem Tájkovými vypravit v 17 hodin v Muzeu Nová Louka v Karlových Varech.

Spustit audio

Více z pořadu